3/11 Ledig dag i Jerusalem

Lite längre sovmorgon blev det idag, skönt. Alla fick göra precis det de ville, men gjorde mycket liknande Salerno alla fall.

Precis överallt innanför murarna fanns det kameror! Denna länken gav mycket bra info touristisrael.com.

Vi gick ner till Jaffaporten genom de fina områdena och gallerian Mamilla mall.

Vi bestämde oss för att gå på muren så mycket det gick.

Man kunde gå åt två håll med start från Jaffaporten. Muren runt tempelberget var stängd. Muren var smal, ca 1 m, och hög så svindelkänslan infann sig som på beställning.

Vi gick båda hållen och passerade på vägen tillbaka till Jaffa porten de muslimska kvarteren där vi mötte ett följe som närmast rusande följde efter en öppen kista med ett skumpande lik i.

Vi hade bestämt träff för lunch med Gunilla och Erika och fick sällskap av ett helt gäng trevliga svenskar.

Det rör sig många märkligt klädda män på gatorna. Ortodoxa judar klädda lite efter varifrån i världen de kommit.

Vi gick tillsammans med Gunilla och Erika till Sion och övre salen. Samt Davids grav. (Där kanske de var😉, det finns ju inga bevis på att sakerna är där de en gång var)

Det blev lite shopping i de smala gränderna men mest “knöande” vilket inte syns på dessa bilderna. Lustigt tyckte vi det var att där gränsen mellan muslimska området och judiska området var så definitiv. Alla affärer var öppna till typ ett sträck i gatan, sen var ALLT stängt.

De judiska området var mycket mer välvårdat än övriga områden innanför muren. Nytt, rent och ordning.

Vi gick in i gravkyrkan, en kyrka som är tre kyrkor i en. Vilken röra!!! Så mycket folk som pratade högt, pussade alla väggar o pelare och tog kort åt höger och vänster – usch!! Vi gick ut och tappade totalt lusten för gamla stan och all röra.

Det blev en kopp kaffe utanför muren i lugn och ro

Så gick vi hemåt, passerade hotellet och gick och tittade på Knesset från håll.

Efter middagen på hotellet gick vi ner till Mamilla Mall som verkligen vaknat till liv. Vi drack kaffe och diskuterade Sverige. Så var denna dagen slut.

 

Sammanfattning:

Idag var det lördag och Sabbat. Vi hade ledig dag i Jerusalem. Man märkte mycket väl vilka kvarter det bodde judar i eller det fanns judisk handel i för alla affärer och matställen var stängda. Gick man över gränsen till de muslimska kvarteren var handeln i full gång. Det var en trevlig vandring på muren, man såg allt från ovan och man fick se hur det såg ut på bakgårdarna.

Man kunde ju inte går på muren runt hela Jerusalem utan fick gå ner i Herods Gate, där man hamnade mitt i de muslimska kvarteren och det kändes lite osäkert att vara där. I andra änden var det slut i Dunes Gate där muren förenade sig med gatan.

Vi förenade oss med några av de andra efter lunch och vandrade runt innanför muren. Sen tittade vi på ett par kända kyrkor och kände att kommersen var alldeles för stor så vi tappade totalt intresset. Vi gick vi hem till hotellet men passerade det och gick gatan tills den slutade och vi fick en fin vy över Knesset.