Hemmaspa

HEMMASPA, sommaren 2011

En, hos Elin och Kate, dröm sedan länge har varit att få ha ett eget spa att krypa ner i speciellt de kalla höst och vinternätterna. Det fanns planer på bubbelkar inne i badrummet, men tillslut tyckte Berth att det bästa vore nog att slippa göra om badrummet och skaffa lite större på utsidan.

Den nygjorda stenläggningen fick rivas upp och sedan grävde vi djupt för att få plats med många plintar.

Det grova regelverket fick sitta tätt där poolen skulle stå, 40 cm mellan reglarna. Det skulle ju bära en tyngd av 2000 kg.

Vi satsade på att isolera lite extra under poolen för att den lättare skulle kunna hålla värmen.

När Berth var på sjön spikade Kate trall, poolen skulle ju komma inom 4 veckor.

När semestern hade varit och ingen pool kommit, byggde vi staket. Berth var med och drog riktlinjerna.

Och när han åkte ut fortsatte Kate med staketet. Måla och skruva…

Målet var att få upp så mycket staket så man kunde riva det gamla och ändå ha vindskydd.

Så äntligen, 9 veckor försenad, kom den. Väl inplastad 97 kg tung.

Sedan följde noggrann inspektion, av alla.

Och innan dagen var över skruvades det färdigmålade staketet upp.

Inkoppling fick endast ske av elektriker så ny väntan påbörjades. Men då kunde man surfa rengöringsmedel och Spakemi.

Bayrol heter märket som vi fick med och det är rengöring via aktivt syre, vilket betyder att man inte använder klor. Bäst information hittade vi på home-expo, men det finns även att läsa på bla filters4spas.se och poolforum.se

Hur kopplar man in den? Det var en stor fråga för Kate. Hur ser det ut innanför luckan? Inga bilder på internet ju. Men vi fann vårt svar: man kopplar in trådarna från den svarta sladden, tja en elektriker gör det ;^

Berth byggde trappa och Kate satte plexiglas på husväggen så locket inte skulle gå sönder efter skavande på ojämna brädor då man tar av och sätter på det.

Eget litet spa. Trappan passade och vattnet i poolen läckte inte, var är elektrikern?  Elektrikern Tommy kopplade in poolen på måndagsförmiddagen och 24-36 timmar senare var det uppvärmt och klart att badas i.

Björn, Cathrine, Wilma (Cathrines lillasyster) och Richard fick inviga. Dagarna efter fick övriga familjemedlemmar testa, utom Elin förstås, som fortfarande var kvar i Arjeplog. För henne har allt detta hållts hemligt. Vi gissar att hon starkt misstänker, men ingen vill ju säga något till henne. Hon skulle ju minsann sätta in övertalningsattacker på sin pappa så fort hon kom hem, för att få honom att köpa ett Spa.

Man får byta vatten några gånger innan man lärt sig hur det fungerar. Kanske kan vårt sätt vara ert? Det finns mycket att läsa om det på internet och nästan lika många olika tips som det finns inlägg. Vi använder en metod som kallas Aktivt Syre. Just nu gör vi så här:

 

En tablett Bayroklar Spa precis innan bad, en tesked Bayrol chlorifix per person som badat efter badet. Byte av filter va vecka och 20 ml Byroplus SPA en gång i veckan. Om det blir grumligt – chockklorera! Skummigt vatten en kork Schaumex SPA.

 

Det viktigaste är att det är rena kroppar som badar. Och att badkläderna inte är fulla med sköljmedel.

Det tog inte lång tid förrän vi insåg att man inte kunde springa genomblöt via storarummet till badrummet. Vi måste ha en dusch – i pannrummet. En lördag röjning och städning. Målning x 2-3 av väggar och golv – rätt på gipsen. Det blev rent!!

Sen kom duschkabinen! Det tog två hela kvällar att få ihop den. Tjena, vad duktiga IKEA är på att göra enkla byggbeskrivningar! Träpersiennen som skulle täcka oljepannan kom på plats, en bräda med krokar på oljetanken för handdukar, en liten rullbänk som avlastning och trädeck innanför dörren så var det klart!

På utsidan byggde vi en ramp och öppnade upp i staketet till altanen så man kunde ta sig torr till poolen.