4/11 Davids och Jesus Jerusalem

Vi startade dagen vid Zions port. Om man tittar noga ser man alla skotthål från kulsprutor från kriget 1967.

I de judiska kvarteren som blev helt sönderbombade 1967, hittade de många lämningar från romerska staden ca 200 eKr. Detta var den stora handelsgatan under romartiden. En bit av muren fanns i samma kvarter.

Jonna berättade om det romerska Jerusalem. Ingången genom Damaskusporten och den långa gatan som fortfarande finns kvar.

Vi gick vidare till Tempelinstitutet där vi fick en “guidad” tur om templet och många saker som fanns i det. En del av det som fanns togs till Rom och i senare strider vidare till Konstantinopel.

Sen var det lunch. Guide-företaget bjöd på den och det var gott.

Efter lunchen gick vi till “the burnt house” som var riktigt fräckt. En berättelse om hur det kunde gått till under romarnas förstörelse av Jerusalem (70 eKr), samtidigt som vi satt framför ruinerna av en prästs hus.

Vi gick ut genom Dunges porten och till Davids stad på andra sidan gatan. Härifrån såg man oljeberget och arabiska kvarter på sluttningarna till Kidrondalen. Man ser att det är arabiska områden för husen är dåligt underhållna, det finns ingen grönska och det är smutsigt.

Utgrävningarna av Davids stad görs på mark som Rotschild köpt (för att kunna utföra utgrävningar som de ville). Här ser man också en av världens äldsta toalettstolar. Davids stad, det första Jerusalem sträckte sig längs hela kullen ner mot dalen med en stor omgivande mur. Templet byggdes senare ovanför staden på tempelplatsen som idag ligger innanför den befintliga muren.

Vi gick ner mot vattenkanalen som ledde till Silondammen.

Vi gick de 533 metrarna i en uthuggen trång (0,5m bred och 1,6 -1,9 m hög) och vattenfylld tunnel, Hiskias tunnel. Som högst gick vattnet till låren på Kate men det mesta av vandringen till vaderna. Vattnet var nog 15 grader.

När de grävde tunneln på 715-686 före Kristus grävde de från var sitt håll och vetenskapen vet fortfarande inte hur de lyckades träffa varandra på mitten.

Silons damm. Vi läste om när Jesus botade en blind.

Vi gick dräneringstunneln tillbaka. Den var lång, smal och gick uppför och kändes mycket längre än vattenkanalen i berget. När vi var framme kunde vi se västra muren som fanns under marken men även senators stenblock som fallit ner från muren och kommit ner genom tunnelns tak på ett par ställen.

Och man kom upp var man vid västra muren, vid den breda gatan som en gång låg där. Under ett av valven som satt i tempelmuren fanns det små affärer. Affärsöppningarna/rummen syntes väl i murbiten.

På murväggen ser man fästet som tillhörde valvet

Vi lämnade den gamla huvudgatan och gick runt muren till den södra sidan. Där fanns också många utgrävningar.

Där vi hade samling tills solen gick ner. Så kom bussen och körde oss till hotellet. Vi tackade och kramade vår israeliske guide Jonna farväl. Han var oss tilldelad av myndigheterna för när man åker ett sällskap på fler än åtta personer så måste man ha en israelisk guide. Jonna var helskön med massor av kunskap!!

Sista måltiden och sista samlingen med reflektioner och tack. Maten på prima Kings hotell var jättegod. En buffé både till frukost och till middag med massor att välja mellan.

En tanke om “4/11 Davids och Jesus Jerusalem

  1. Agneta

    Sicken resa ni gör! Så tacksam att kag får följa med er på den via er hemsida