24/6 Regn i Toscana

GRATTIS ALVA!

Tänk att du fyller 10 år idag. Du är en stor tjej nu, älskar dig så mycket!

DATUM

Fre 14/6

Lör 15/6

Sön 16/6

Mån 17/6

Tis 18/6

Ons 19/6

Tor 20/6

Fre 21/6

Lör 22/6

Sön 23/6

Mån 24/6

Tis 25/6

Ons 26/6

Tor 27/6

Fre 28/6

Lör 29/6

Sön 30/6

Mån 1/7

Tis 2/7

Ons 3/7

Tor 4/7

Fre 5/7

Lör 6/7

Sön 7/7

Resplan

Idag vaknade vi upp till ösregn och så skulle det vara hela dagen så vi slog ihop frukost och lunch.

Vi kom inte iväg förrän strax innan två. Då åkte vi i regn en timmas väg söderut till Siena och när vi kom fram var det uppehåll och solen tittade till och med fram mellan molnen.

Siena är omgiven av en mycket lång mur med citadell och nio portar, ligger oregelbundet på tre med varandra förenade åsar. Gatorna är smala, krokiga och backiga, omgivna av många vackra palats, torg och kyrkor, och Siena är näst efter Rom, Florens och Venedig den främsta staden i Italien i fråga om konstverk under den senare medeltiden

Berth hade letat fram en gratis parkeringsplats alldeles vid muren till fästningen i stan. Vi gick ett varv uppe på fästningen som hade haft en jazzfestival så det var flera scener innanför muren.

Sen gick vi ner till centrum. Siena ligger på tre kullar med djupa dalar emellan så nästan alla gator lutade ganska brant åt något håll.

Vi var inne i den stora Basilikan och gick vidare mot piazza del Campo. Det var ett ganska stort torg som var format som ett D som lutade ner mot Palazzo Tolomei. Här hade de hästtävlingar två gånger om året och bänkarna satt kvar mellan loppen även om de tog bort själva sittplankorna. Banan runt torget fylldes med jord eller sand inför tävlingarna.

Palio di Siena är en galopptävling med 10 deltagare från olika delar av Siena. Det är 17 delar i Siena så de tio hästarna lottas om vem som ska få tävla. Alla ryttare är klädda i sin “contradors” kläder. Vill du se hur en tävling går till? – https://www.youtube.com/

Hungriga var vi och vi hittade en liten resturang på en innegård i mysig miljö. Här kunde man välja dagens meny för €20/p och fick då god lasange ett (halvt) glas vin och panacotta till efterrätt. Prisvärt och gott.

Nästa stopp var Doumo di Siena, En stor kyrka byggd i marmor, den syntes över hela staden.

Vi tyckte den var fin från sidan, men när vi kom till framsidan var den storslagen.

Vi hade tänkt gå in men det skulle vara mässa så de stängde kyrkan för turister 1,5 timma tidigare än vad det stod i öppettiderna. Berth frågade om mässan var öppen för alla och det var den. Det var ju bara att vänta till 18.30 och sedan gå på första katolska mässan i våra liv. Spännande!

Det vi fick se av kyrkan var vackert

En mässa var som en gudstjänst i svenska kyrkan. Vi förstod inte ett skvatt, men det var roligt att få uppleva en italiensk mässa. Två italienska killar skulle gå på mässan och de kunde prata bra engelska, så vi passade på att fråga dem lite om mässan när vi lämnade kyrkan (så vi fattade bättre vad vi varit med om). Det var riktigt roligt att få uppleva en italiensk katolsk mässa.