23/6 Toscanas vyer och byer

Vi lämnade Bangi di Lucca och körde upp i bergen fast söderut. Lika slingringa vägar åt det hållet

DATUM

Fre 14/6

Lör 15/6

Sön 16/6

Mån 17/6

Tis 18/6

Ons 19/6

Tor 20/6

Fre 21/6

Lör 22/6

Sön 23/6

Mån 24/6

Tis 25/6

Ons 26/6

Tor 27/6

Fre 28/6

Lör 29/6

Sön 30/6

Mån 1/7

Tis 2/7

Ons 3/7

Tor 4/7

Fre 5/7

Lör 6/7

Sön 7/7

Resplan

Det regnade på stundtals riktigt bra, men vi satt ju i en tempererad bil så det gick ingen nöd på oss

Vi körde genom område efter område med pappersbruk för återanvänt papper. Bruken låg längs vägen och vattendraget nerför backen från bergen. När man inte ville ha sin gamla fabrik kvar byggde man en ny och lät den gamla förfalla, det var känslan. är vi kom till utkanten av Collidi stpr det Essity på fabrikerna. Men Collodi, där stod Pinochio staty och efter lite researching så visade det sig att Lorenzo som gjort serien hade tagit Collodi som efternamn eftersom hans mamma kom från staden. Där fanns också en Pinochiopark med fin trädgård och åkattraktioner från 50-talet. Kan vara värt ett besök i framtiden.

När vi hade kört ett tag mötte vi poliser på mototcyklar som vinkade och körde med sirenerna på, kanske 10-15 stycken på rad. Bilarna framför stannade och körde in till kanten. Sen kom det bilar med cyklar på taket, 5-10 stycken. Sen, kom de, cyklisterna säkert 200 stycken och så kom fler bilar med cyklar på taket och 5-6 polismotorcyklar och avslutningsvis 3 ambulanser. Sen, fick vi köra vidare. Vi var tvugna att kolla upp vad detta var och det visade sig att Italiens cykelelit var ute och tävlade.

Det italienska elitmästerskapet i landsvägscykling för herrar kommer att se de bästa cyklisterna i landet tävla på en spännande och utmanande rutt som börjar från hjärtat av Florens och slutar i Sesto Fiorentino. Alberto Bettiol vann.

 

Volterra

När vi kom till Volterra var vi hungrida. Klockan hade passerat 13  så vi valde inte restaurang med omsorg och Berths mat var inte den bästa. Inget var värt pengarna €14.50 & 16.50 per tallrik.

Det var ett pampigt torg med ett pampigt palats. Utsikten över Toscana var fantastik och solen tittade fram och gjorde vyerna så mycket bättre.

Amfiteatern var ändå ganska välbevarad men ma. blir ju nyfiken på hur den såg ut när den användes på romartiden

Utsikten från ovanför amfiteatern var fantastisk.

Staden ligger på en bergstopp med storslagen utsikt över landskapet. Fynd visar att platsen varit bebodd från 1000-talet före Kristus. Staden Volterra anlades av etruskerna på 300-talet f.Kr. (Velathri) och blev en av de tolv etruskiska stadsstaterna.

Vi körde vidare till nästa boende och vihade ingen täckning alls så det blev lite letande för att hitta fram. Fick man en plupp fick man stanna och hämta kartan. Mannen som ägde boendet väntade på oss och öppnade grinden. Han kunde lite engelska och var stolt (och nervös) över det. En fin lägenhet i ett område som till viss del förfallit

Vi fikade lite macka och smakade på de kakor vi fick som “inflyttnignspresent”

 

San Gimignana

När vi var färdigfikade åkte vill till San Gimignana – Vilken by!!!

En liten medeltida muromgiven stad, som är berömd för sin medeltida arkitektur och unik för sitt bevarande av ett dussintal av sina tornhus. Inom murarna hyser de välbevarade byggnaderna anmärkningsvärda exempel både på romansk och gotisk arkitektur, med framstående exempel på både kyrkor och profana byggnader.

Innanför den heltäckande muren fanns  bara trånga små gator som tog en tillbaka till medeltiden.

Kate hittade ett armborst i leksaksformat, kunde inte låta bli. Kanske går det att leka

Vi gick upp till borgen som var tom innanför yttermuren. Men den kunde man gå upp på och utsikten var fantstisk – igen. Och där såg vi också vilket väder som väntade oss.

Blixt och dunder och en del regn var på väg

Åt andra hållet var det lite bättre. Men det var utsikt åt alla håll. Så välbevarat!

Efter detta åkte vi hem och kopplade av med ett glas öl och chips som vi köpte för några dagar sen men inte hunnit med.