20/8 – Wroclaw, sen Tjeckien

Efter en mycket välbehövlig sömn i varmt rum träffades vi i matsalen 8.15 och åt en god frukost och pratade dagens planer.

Vad flyttade packningen från Hans & Agnetas bil till “Beachen”. Oj vilken plats det var!! Även om vi flyttade fram baksätet kändes det som vi satt i en buss. Här kan man sova med utsträckta ben.

Så flyttade vi deras bil till inhägnad parkering som tillhörde Agnetas föräldrars lägenhet och åkte till affären och handlade mat

Vi körde ut på den polska landsbygden. Vägarna var verkligen kantade med träd.

När vi kom till Wroclaws utkanter var inte husen särskilt fina utan i stort behov av renoveringsobjekt färg. Ju närmare city vi kom desto mer välvårdade blev husen. Och finare byggda.

Vi stannade till i Wroclaws centrum, ett jättemysigt torg, Wroclaws market place. Vi hittade dvärgar överallt och det visade sig att stan var känd för sina 163 dvärgar.

Det blev många kort på dvärgar.

Det var en mycket gammal stad med fin bebyggelse i centrum. Många sevärdigheter. Här kunde man stanna en dag till. Vädret var mulet men varmt.

Glassen var god.

Vi körde vidare söderut och stannade på en rastplats för fika.

Agneta tog över ratten och resan fortsatte söderut i lätt regn.

Vi fortsatte i regnet på både motorväg och småvägar. Vi fastnade i kö på motorvägen och Agneta gjorde det kloka valet att svänga av och ta småvägar. Då får man se kolkraftverk på nära håll

Med noga små byar längs vägen. En del hus var reparerade och många nya fallfärdiga. Det visade sig att de fallfärdiga tillhörde kommunen. Dit betalar man helst ingen skatt alls och då finns det inga pengar att reparera för.

Överallt fanns det små järnvägsspår, en del körbara.

Rybnik, en stad full med gräsliga huskomplex och omgivningar fulla av kolkraftverk. En gata var vacker, resten var riktigt hemskt. Men tanka behövde vi

Många broar längs motorvägen, och fina var de

Kate bokade ett hotell. Det visade sig inte vara så lätt att hitta. Men när vi efter samtal med receptionen återvände till platsen Google visat oss så hittade vi ingången, med mycket liten skylt.

Vi åkte in till centrum av förorten och hittade en liten hamburgerrestaurang som serverade supergoda hamburgare, Jacks Burger bar. Vi satt där och försökte förstå oss på menyn. Då kom servitrisen in och berättade att om vi vände på menyn så stod det på engelska. Det blev gapskratt!! För 278 kr fick Berth och Kate var sin 180 gr hamburgare med tillbehör och var sin öl till.

Söndag 21/8


Sammanfattning

https://www.wroclaw.pl/extra/75-years-of-post-war-wroclaw