19/8 – mot Berlin och Polen

Resan började klockan 04, i Kungsbacka, dvs Berth och Kate startade klockan 03.30 från Fiskebäck.

Agneta körde oss så vi var i Gedser 45 minuter före utsatt tid. Scandlines kör oss till Rostock för 1823 kr (enkel tur flex).

På färjan åt vi goda mackor med kaffe till och hann koppla av i ca 2 timmar.

Klockan 11 var vi framme Rostock. Berth tog över ratten och vi åkte vidare österut genom ett regnigt Tyskland.

Dax för enkel fika vid en mack. Klockan hade nått 12.30.

Vi var framme i södra Berlin kl 14.30. Regnet hade upphört och det var 23 grader. Bilen vi skulle hyra hette Campsurfer Beach. Det fanns många bilar på parkeringen och det var många som skulle hyra. De gick igenom bilen noga och visade oss befintliga dokumenterade bucklor och repor, men vi tog kort ändå. Agneta och Kate kände av oerhörda “vill ha” behov. Det skulle blir kul att testa denna bil, roadsurfer.com

Resan gick vidare österut i två bilar. Tidvis var det köer på autobahn och bär vi närmade oss gränsen vid Frankfurt Oder så var det kö för gränsen. Vi gjorde ett kort stopp strax innan och mackan smakade förvånansvärt gott. Toaletten hade ganska mycket mer att önska.

När vi kommit en bit in i Polen lämnade vi motorvägen och körde på mindre vägar i landsbygden. När Agneta tyckte vägarna var dåliga kunde Kate berätta att det var precis så vägarna ser ut i norra Sverige

I november 2010 stod den 33 m (+3 m hög krona) höga Kristusstatyn klar i en liten by, Świebodzin, strax innanför gränsen Tyskland.

Strax innan 20 var vi incheckade på hotellet. Agneta som kunde polska fick beställa. Ölen var STOR och wienerschnitzeln var stor, vitkålssallad bredvid supergod. Vi blev mätta. Kanske skulle vi passa på att äta den berömda äppelpajen också? Berth och Kate beställde en paj och en kopp kaffe att dela på. Agneta ville bara ha glass, hon visste ju hur stor och mättande pajen var. När hon såg servitören komma gapskrattade hon, hmm jag beställde lite fel. Det blev en portion var.

Fyra övermätta turister lämnade restaurangen med god paddfeeling

Vi gick en promenad genom staden, förbi den fina skolan och frisören som alltid har öppet (klockan hade passerat 22)

Agneta visade var hon hade bott som barn, var hon lekt och vilka affärer som var favoriter

Blommor och fina blomsteruppsättningar fanns det överallt. I Göteborg går pengarna till annat 🙁

Vandringen gick förbi en av de små sjöarna tillbaka till hotellet. Kanske hade maten hunnit smälta lite. Sängen hägrade och sömnen infann sig snabbt.

Lördag 20/8


Sammanfattning