3/9 – Vintgar, sjukhus, Kranjska Gora

Grattis Christian

Åt frukost som inte var värd €9 per person. Sen packade vi ihop oss och körde mot ravinen Vintgar 45 min bort

Det är inte alla naturparker som kräver entrénbiljett. Men Vintgar tog €10 per person för en promenad på spångar i 1,6 km. Biljetten kunde endast köpas via internet.

Kön var ganska lång och det var insläpp v 30:e minut

Vackra vyer, många foto. När vi hade gått ca 200 meter på gångvägen halkade Agneta och landade med knät rätt på betongkanten som blivit av att en del av betongvägen spolats bort.

Hon skadade sitt knä mycket illa. Vi fick kallat dit ett resqueteam som var på plats efter knappt 30 minuter. En kille från parken, troligtvis sjukvårdsutbildad, tog med sig förbandslådan från väggen och gjorde ett fantastiskt jobb med ett första förband.

Sen kom teamet med flera läkare och välklädd sjukvårdspersonal. De satte nål, gav smärtstillande, la om knät ordentligt och tog henne på bår till ambulansen.

Innan dagen var över hade Agneta blivit opererad (4h) och skulle få stanna på sjukhuset i minst två dagar till.

Hårda coronaregler förbjöd Hans att träffa Agneta. Och med vetskapen om att SOS -alarm skulle flyga henne hem så gick resan vidare utan Agneta.

Kunskap att ta med sig; Ha alltid passet och försäkringskortet med dig. När Hans lämnade Agnetas pass och försäkringskort från försäkringskassan, så sa läkaren, “med dessa två dokument klarar vi allt”

Bergen runt sjön Bled och Kranjska Gora är imponerande.

Vi hittade ett litet fint lägenhetshotell i Podkoren, utkanten av Kranjska Gora. Det var en väldigt liten skidort men verkade ha mycket sommaraktiviteter.

När man bor i Kranjska Gora eller som vi i utkanten av, så bor man bara ett par mil från gränsen till Österrike OCH Italien.

I Kranjska Goras ena infart ligger två små dammar/sjöar med alldeles grönt vatten.

Bredvid går den stora flodfåran. Ojojoj vad stor den floden kan bli, men nu var det bara små vattenföroreningar på botten, 2 meter ner.

Vi åkte upp till närmaste höjd och vägarna var mycket slingriga. I varje kurva var det stenbelagd med gatsten, man kan undra varför?

När vi kommit en bit upp på berget mötte vi alla kor. Hela vägen var full med kor, kalvar och en tjur

Vi vände när vi var på toppen av vägen. Här mötte jugoslaverna tyskarna? i maj 1945

Bergen är fantastiska och man häpnas över deras väldighet varje gång.

Vi återvände till vårt apartmenthotell och spelade en omgång Blitz. När Agneta inte var med fick vi andra också “Blitz”

Söndag 4/9