4/12 Det antika Rom

Frukost klockan 9 var en bra tid. God frukost på detta hotellet.

Klockan 10 började vår romerska dag med vandring genom mysiga gator till Domus Aurea som varit bland annat romerska bad.

Colloseum syntes från detta området.

Sen gick vi in i Colloseum. Vi köpte en audioguide och vandrade omkring.

Imponerande bygge med otrevlig historia.

Det tog drygt 1,5 h att gå omkring i Colloseum.

Det var gott med lunch, även om vi smakat många godare pizzor.

Vi gick upp till kejsarens palats, Palentino hill. Här fanns mycket mer att se än vad vi minns från förra gången vi var här.

Det är inte alla dagar man får en selfie med Gabbiano. Utsiktsplatsen på höjden visade det mesta av Roms centrum

Trappor ledde ner till Forum Romanum. Det mesta var bara ruiner här. Många ståtliga men fällda pelare låg överallt.

Och statyer i olika stora delar. Men det fanns många hela brunnar.

Fåglar i mängder flög i stora formationer var vi än såg. Så landade alla i träden för att strax efter lyfta igen. Det fanns en hel del gröna papegojor också.

Kaffetarmen hade ropat en stund när. I hittade en restaurang som serverade gott kaffe med en dessert till. Det var riktigt skönt att få vila benen en stund.

En stor demonstration passerade på utsidan och servitören sa; “de demonstrerar jämt, det är bara olika ämnen det demonstreras mot.”

Regnet öste ner så vi satt kvar lite längre än tänkt. Men sen gick vi i alla fall och av en händelse, fanns det fullt med paraplyförsäljare. Vi tittade på Traianos utgrävningar plus några till som låg runt det stora monumentet Altare della Patria.

Vi vandrade in bland gatorna framför monumentet. Det visade sig vara ett ordentligt shoppingområde.

Gatorna var fulla med folk och bitvis stod det vakter som bad alla ta på munskydden. Många små affärer, inte bara HM och Zara. Roligt att vandra omkring bland dem.

När vi gått en stund och shoppat lite så kände vi igen oss från igår. Spanska trappan och fontana di Trevi. Det är inte så långt mellan sevärdigheterna.

Middagen åt vi på Marios som låg alldeles bakom Traianos utgrävningar. Lagom mätta hoppade vi över efterrätten och gick vidare på jakt efter en gelateria som serverade kaffe.

Det blev ett ställe som hade sämre kaffe och inte så god glass.

Det var skönt att komma till hotellet. Ett litet mysigt hotell, inte flott men charmigt.