26/5 Sightseeingbuss idag

Om man vill åka sightseeingbuss till Belem måste man köpa två bussturer, inte bara röd som går till Belem utan röd och… Vi valde blå, den moderna delen av staden (Expo) så den tar vi i em.

Lissabon har många stora alléer med många träd.

Bussturen gick förbi tjurfäktningsarenana, men vi gick inte in.

Och dessa träden med lila blommor finns överallt och är så vackra.

Marken under träden blir vacker den med för den fylls av alla nedfallna blommor så det ser ut som planteringar

Borta i Belem i väst, ligger detta monument, upptäckarnas monumet. Det var högt och man kunde gå upp i det,  men vi höll oss på marken. Platsen nedanför var stenbelagd som en kompassros med en världsatlas i.

Längre västerut låg ett försvarsfort, Torre de Belem från 1500-talet

Det var väldigt fint och vid högvatten (ca 2m skillnad) låg det omgärdat av vatten.

Klostret i Belem, Mosteiro dos Jeronimos, gick vi inte in i för det var sån kö! Men det var pampigt från utsidan

Men en pasteis från Pasteis de Belem samt kaffe och macka från grannen starbucks att inta i parken blev en perfekt kombo. Vi mår toppen!

Färden gick tillbaka med hop on-hop off bussen till centrum där vi (efter lång promenad och mycket letande) hittade blue line som tog oss långt österut till Expo. Klockan hade passerat 15

Expo var en stadsdel med höga glasade hus och andra flashiga byggnader på minst 10 våningar. Här fanns linbana och konferenslokaler i alla varianter

Det var stor skillnad på hur de underhöll sina hus. Överallt låg det mycket nedgångna hus och mellan dem fanns jättefint renoverade.

I Baxia hoppade vi av bussen. Vi gick tillbaka till toppen och den fina utsikten.

Man såg havet och fartygen i bukten

Hit gick spårvagnen från Rossio som det var så lång kö till igår. Det är en tripp på 250 meter (för den handklappande eller late)

Här ramlade vi på en mäktig kyrkoruin, Carmo Convent, från 1300-talet som till stora delar rasade i jordbävningen 1755. Och hissen gick visst hit också.

Vi vandrade vidare till Alfama, den roligt gamla stadsdelen. Där åt vi på restaurang i nedförsbacke till Fado musik. Musik och musik, mest oväsen,men nu har vi gjort det. Vi fick betala €1 extra för varje middag på notan jämfört med vad det stod i menyn och så ställde de fram ost och konstig korv som vi visst fick betala €6 för fast vi inte beställt. Det blev ingen dricks och vattenflaskan tog vi med oss.

Tuck-tuck var det många som åkte

På hemvägen tittade vi in i en kyrka, Se de Lisboa, och där var det mässa så vi fastnade i lugnet en stund.

Sen gick vi bakgatan hem, via torget bakom Rossio. Oj, vilken folkmyller, gatan var bitvis full av restauranger -och inropare! Hemma lite tidigare idag, 22.30. Hotel Fenix låg bra till vid Praca do Marqués de Pombal.