8/1 Historen från öst till väst

Lugn frukost på hotellet

 

Vi åt frukost på hotellet. Det är inte billigt €15/p men avkopplingen var skön. Sen checkade vi in på flyget med airBerlins käcka app och checkade ut från hotellet.

Åka kollektivt

 

Idag köpte vi ett dagpass på kollektivtrafiken. I alla fall efter stund. På spårvagnen kunde man bara betala med mynt men på en tunnelbanestation gick även sedlar.

Så åkte vi fel, långt in i fd östberlin. Men vi fick se husen, alla likadana. 10 våningar stora fyrkantiga komplex. Nu var de målade i olika färger. Kan tro grått innan

Sen kom vi fram till East side gallery på Muhlenstrasse alldeles vid älven.

Här har de bevarat 1,3 km mur. Ena sidan försöks bevaras

vit som den var då den spärrade in folk, den andra sidan var snyggt målad av kända och mindre kända konstnärer. Det var en lång mur

Vi gick över bron med tornen och var i västBerlin igen. Vi fick lite mat i magen på turkiskt sjapp med turkmusik, usch.

Vi gick till pergamon museet men ångrade oss. På vägen dit gick vi över Gendamenmarkt med de två tornen. Det skulle vara mysigt med caféer. Troligtvis inte på vintern i snö.

Vi tog en kopp kaffe på ett café vid Bode museet och bestämde oss för att ta tunnelbanan till Berlinmuseet istället. Här fick man se Berlins historia under 800 år framtill nu. Spionmuseet ska visst vara mer intressant.

 

Berlinmuseum får avsluta

 

Då fick vi ju se Kurfürstendamm också, i mörker.

Sen åkte vi runt hotellet och plockade upp väskorna för att sedan åka vidare till flygplatsen. Smidigt att ta sig till och från flygplatsen med  buss och tunnelbana

Tegel terminal C är en sämre variant av Säve så det goda restaurangbesök uteblev. Vi lyfte sent och landade  50 min senare än planerat, klockan 23.30. Det var gott att få  sova.