6/1 Tidig avfärd till närliggande huvudstad

Med airBerlins smidiga app kunde vi lätt checka in. Vi hade bokat parkering denna gången så ingen behövde köra och hämta när vi hade så tidigt respektive sent flyg att resa med. Då kan man boka den via Swedavia appen. En helg på parkering 5 kostade 399 kr. Bommen öppnar sig när den har läst av regnumret, smidigt.

 

Enkel frukost

 

Vi hann en enkel frukost, inte så billig förstås,110 kr för ostfralla och kaffe gånger 2. Gate 18 betyder att man får åka buss till flygplanet. Flygplanet kändes “luftigt” (men vi kanske är vana vid Ryan air?)

 

Landade i tid

 

Vi landade i tid på vad som kändes en väldigt liten flygplats. Men det var terminal C och bussarna gick från Terminal A och B, en liten bit att gå utomhus för att komma dit.

Buss 128 tog oss till tunnelbanan M5 som tog oss ca 8 hållplatser till hotellet. Vi hoppades på att få lämna väskorna där, men det blev bättre än så. Rummet stod klart så vi kunde både lämna väskor och testa toaletten.

 

Långpromenad!

 

Vi bestämde oss för att gå en lång promenad i det fina vädret för att se så mycket det går. Kartan som gömmer sig bakom bilden visar både mur och sevädrigheter, och hur vi tog oss de tre dagarna vi var i Berlin.

Vi gick från hotellet, ner längs älven mot parliamentet. Det var krångligt att ta sig in så vi nöjde oss med att titta från utsidan. Moderna glasbyggnader på andra sidan Spree.

Vi gick genom parken Tiergarten fram till Kaiser Wilhelm kyrkan. Denna kyrkan har bevarats så trasig som den blev under bombningarna av Berlin 1945.

Breitscheldplatz där kyrkan stod är en marknadsplats. Där fanns tre platser med lika mycket blommor på varje efter terrorattacken den 19/12 2016 då en man kidnappade en långtradare och körde rätt in i folkmassan som shoppade mellan stånden.

Det var riktigt kallt och vi var hungriga. Vi hittade ett litet fint kafe men de hade öppna dörrar så det var inte så varmt. Men det var fantastiskt gott med kaffe varm choklad och smörgås.

 

Promenad på varuhus till utsiktsplats och en värmande kopp

 

Berlins största shoppinghus KaDeWe var stort och i gammal lyxig stil

På översta våningen fanns en fin restaurang med utsikt och våningen under det var matavdelningen med mycket att välja på och många smakavdelningar för lunch med begränsade sittplatser

En bits vandring så var vi vid Potsdamer platz. Här var det mycket kravaller innan och under murens skapande. Det var en stor öppen plats mellan murarna och där var det en del som miste livet

Sony Center, hit kommer filmstjärnor vid sina premiärer

Utsikt från Panorama punkt, som ligger bredvid Potsdamer platz,  och värmande kopp kaffe i

det lilla kaffeet på toppen. Ett mycket bra alternativ till TV-tornet.

 

Resten av dagen

 

Vi vandrade vidare till checkpoint Charlie. Oj vilken skillnad sen 2004. Här skulle det tjänas pengar på turister! Flera museum och sightseeingplatser och alla skulle de ha inträde.

Vi gick de avslutande 2 km hem på Fredrichestrasse som fortsatte i gatan där vårt hotell låg. Efter en stund med vila och lite surfande så gick vi till en italiensk kvarterskrog och åt gott