Trettondagsvägen 2

I oktober 2016 köpte Christian och Jacqueline Farmor Gunvors hus av Sten Hedström.

Inflyttning skedde sista helgen i oktober, men Sakarias rum och hallarna fick nya ytskikt innan inflyttning. Det kommer att bli många renoveringar som kanske visas här. Kanske en del trädgårdsförändringar också. Först kommer bilder på hur det såg ut en helg i oktober 2016.

 

 

Huset innan inflyttning

INSIDAN
trettondag-x-gammal
trettondag-vardagsrum-gammal
trettondag-sov-gammal
trettondag-hall-gammal
trettondag-bad&sov-gammal
trettondag kök-gammal
previous arrow
next arrow

 

Huset är i behov av totalrenovering – överallt! Först ut, innan inflyttning, är Sakarias rum och hallen både uppe och nere. Sen ska det byggas ett rum till Abigail i förrådet på övervåningen och i framtiden blir bastun något annat än bastu. Taket behöver bytas och de flesta fönster. Isoleringen är undermålig och behöver förbättras. Båda badrummen behöver renoveras och köket bytas ut. Även tvättstugan behöver göras om. Allt detta kommer ske under en längre period så sidan kommer uppdateras kontinuerligt.

 

UTSIDAN

Huset behöver renoveras även på utsidan och det syns här plus några bilder på trädgårdsarbete

 


Inflyttning 29 oktober 2016

 

Sista helgen i oktober var stora flyttare-helgen. Krister flyttade till Toppvägen i väntan på att få flytta in i sin nya lägenhet i Eriksberg och familjen Sjöberg flyttade från sin lägenhet i Hisingsbacka till huset på Trettondagsvägen. När alla frivilliga lämnade huset var det hyfsad ordning och mycket av prylarna hade hittat sina platser.

 


Sjöbergs renoveringar och förändringar

 


Hallen

2016

Hallen fick ett par lager vitfärg näst sista helgen i oktober 2016.

 

2021

Hallen fick nytt innetak och en lucka med trappa i.

 


Sakarias rum

2016

2009 renoverade vi detta rummet för att Tom skulle bo här. 2016 var det dax igen. Fondväggen fick ny blå färg och heltäcknings-mattan byttes ut till ett laminatgolv. Rummet var klart innan inflyttning och Sakarias fattade att detta var hans rum!

 

2019

Sakarias tyckte det var roligt att få flytta in i bastun under tiden hans rum renoverades.

Både ytterväggar och taket fick mer isolering

Så fick rummet nya väggar och ett nytt innetak

Sängen under taket skulle bli brandbilsröd

 


Abigails rum

2018

Det gamla förrådet ska bli ett nytt rum till Abigail. Det är ett stort jobb. Isolera ytterväggar och tak på insidan, flytta innevägg, sängkammaren får ge lite yta till det nya rummet och sedan in med ett fönster. En del av det som var förråd i Abigails blivande rum fick sin plats under trappan nere.

Abigails rum får ett fönster

Så blir det väggar och tak

Sen spackla och måla

Så var äntligen Abigails rum klart och hon kunde flytta från bastu till eget rum.

 

 


Bastun

2018

Provisoriskt rum till Abigail i gamla bastun

Så var det dax för en större säng till Abigail. Den byggdes “på plats” i bastun. Lycklig var den som fick sova i den.

 

 

2020 – CHRISTIAN & JACQUELINES KRYPIN

 

17/2 började vi på riktigt med bastuprojektet som ska bli ett krypin för Christian och Jacqueline 

Började med att tömma det sista så säng och hyllor åkte ut. Grejer placerades ut i huset. Det är svårt nu när vårt bastun försvinner det har ju varit vårt förråd

Den 22/2 började vi riva ner panelen och under var det folieliknande som också revs bort. Därefter bröt vi ner väggen ner mot krypvinden. Mars var isoleringens månad och den 8/4 satte vi in takfönster med hjälp av Berth.

Nytt in och gammalt ut. Att vara med och renovera, skapar andra lekar.

 

Vi satte gips i taket 1 maj och fortsatte med den enda väggen som är full höjd. Den 9/5 satte vi  gips på alla väggarna utan lillstump-väggen längst ner.

Spacklingsdax och den 13/6 började vi sätta renoveringstapeten, nyans cover. Lätt och smidig att sätta.

Målningsdax, 22/6 en riktig jobbar dag. Vi slipade det sista, satte renoveringstapeten och målade klart hela rummet.

Alla får vara med – så klart

Den 23/6 började bygga upp för möblerna och den 29/6 sov vi första natten där inne.

Detta gjorde att vi städade o röjde runt i vårt gamla rum så Deborah fick lite ordning där. Lite pyssel kvarn med listning o garderoben.. .

Nu byggs det en garderob i det nya sovrummet i den gamla bastun.

 


Deborahs rum

2020

Sista helgen i mars började vi att renovera Deborahs rum.

Berth o Christian rev och tilläggsisolerade den stora ytterväggen

Kate Jacqueline o barnen lekte medans papporna jobbade

Vid 15 bytte Jacqueline av Berth och när de stängde rummet satt nästan all OSB på plats och Abigails garderob var tillbaka på sin plats.
Christian och Jacqueline jobbade även söndagen denna gången för att få gjort så mkt som möjligt av det smuttsiga jobben medan barnen var hos farmor o farfar. När det var lunch på söndagen, var allt isoleringsarbete och all OSB klart och rummet var städat.

Då var det klart.

 


Badrummet uppe

Toalettstolen uppe byttes 2016

Nya element på många ställen, snyggt och sparar energi.

 

2020

Det byttes fler element och badrumsfönstret uppe

 

 


Köket

2018

Ny diskmaskin :^)

 

2023

Först flytta ut köket i vardagsrummet

sen riva, riva och riva

Diska på utsidan och bygga skåp på insidan

Sen lägga golv och bygga köket

Riva väggen mellan köket och vardagsrummet

Så var det dax för kakel sen taket, foder och alla lister. Äntligen klart. Bara lite el så spisen kan kopplas in

 


Vardagsrummet

2020

Golvet på övervåningen lutar kraftigt och för att få ordning på det krävdes en balk att stötta upp med. Limning pågår.

Christian sågade hål i taket och Berth kom och hjälpte till att få balken på plats.

 

 


Kontoret

2019

Gästrummet och kontoret fick nya möbler och blev rymligare

 


Toalett och tvättstuga

2023

 

Riva badrummet var roligt, precis i början. Dammigt och mycket skräp

Tilläggsisolering och isolering och värme i golvet

De polska hantverkarna satt kakel på väggar och golv

 

 


Vinden

våren 2017

Vinden röjdes ur isolerades och fick golv och sedan blev det nytt förråd, våren 2017

 

2019 – Ventilation

Jobb som inte syns men märks är ventilation. Christian satte in ett nytt FTX-system för att skapa en mycket bättre luftmiljön inne.

 

 


Utsidan

Nytt tak – 2017

Lördag i vecka 26 startade den största renoveringen vi började lägga om och ut taket. Christian hade redan förlängt takstolar a nedåt. Vi började med att plocka pannor o bygga ut taket åt sidorna. Christian fick hjälp av Jacquelines pappa Sivert som rev pannor medan Christian byggde ut taket.

Måndagen gick åt till att riva ner resten av alla pannor på baksidan och riva läckt och papp, den första papp vården sattes. Dock blev vi överraskade på måndagskvällen av ett spöregn så vi fick merarbete pga läckage. Men verkar ha klarat sig rätt bra. Tisdag lagade vi råspont och började lägga papp vilket vi fortsatte med på onsdagen då vi också kunde spika läkt. Torsdagen hade vi fler som hjälpte till eftersom Jacquelines faster Elsy och hennes man Göran kom. Då sattes resterande papp och läkt på baksidan och alla pannor kastades ner från framsidan. Fredag lades så gott som alla pannor på baksidan. På eftermiddagen åkte Sivert och Tina hem.

Under lördagen kom Berth och hjälpte till och vi byggde ut taket på framsidan, detta under presenning då det regnade lite till och från nästan hela dagen. Kate kom med middag och hjälpte Jacqueline. Vi lekte med barn samtidigt som det städades upp på baksidan. Imorgon söndag är det vilodag. Det tycker familjen Sjöberg ska bli skönt.

Under måndagen kom Berth och hjälpte till. Det händer en hel del när far och son jobbar ihop. Skorstenen åkte av, papp och läkt på hela framsidan va borta när Jacqueline och barnen kom hem från kompisar. Små reparationer utfördes plus att taket förlängdes nedåt. Denna sidan var i mycket bättre skick än den andra. De började även lägga pappa och lite läkt sattes. Under tisdagen va Christian och Jacqueline själva på förmiddagen. Christian fortsatte med pappen på den smala sidan och ett lass skräp kördes till tippen.

 

Efter lunch kom hjälp av kompisarna i familjen Nilsson. Det sattes papp och fortsatte sättas läkt. Familjen Nilsson stannade till efter middag och då kom Elin och Tom och Kate. Elin och Kate tog barnen till en lekpark så fick Jacqueline vara med på taket ihop Christian och Tom. Vi satt mera läkt och satte sista pappen längst upp.

Onsdag åkte vi en sväng till tippen sedan kom massa folk och hjälpte oss. Familjen Nilsson och Björn med familj. Fruarna och barnen lekte och karlarna va på taket. Det sattes nästan all läkt på framsidan baksidan la Björn pannor förutom sista två raderna. Det kördes upp pannor med liften som Sten hjälpt oss få tag i. Började med att sätta och spika det två nedersta raderna och de två på högra sidan. Christian höll till på nocken satte den pappen som ska vara där. På kvällen kom Krister och hjälpte Christian att lägga pannor medan Christian satte nockbrädan.

Torsdagen va vi själva hela dagen växlade om att jobba o leka. Jacqueline la pannor och Christian la de sista av läkten på båda sidor. Torsdagskväll när barnen somnat va vi båda två på taket och la pannor. När vi la oss va halva taket lagt plus 5 nockpannor. Krister kom förbi med en plåtdetalj till en av skortenshuvarna.

Fredagen va vi mestadels själva.. Efter lunch kom familjen Carlsson/Nordanger och hjälpte till. Fruar och barn o trädgården och karlar på taket. Alla pannor kom upp och huvar sattes. Baksidan var klar bortsett nockpannor när vi gick och la oss.

På lördagen var vi själva igen alla pannor las och huven på framsidan sattes. Under eftermiddagen räddade Kate oss. Vi blev barnfria och kunde sätta lite vindskivor och spika fast nockpannor sidan mot garaget och städade tomten. När vi gick och la oss va ställningen nere och tomten nästan städad.

Söndagen hade vi nästan vilodag det va behövligt. Städade upp på gården och va på tippen och vädersäkrade lite saker.

Måndagen kom familjen Jennerhav. Deras barn va små sjuka så Jacqueline och barnen fick leka själva med Christian fick god hjälp av Samuel. Vindskivor och plåtar sattes. Jacquelines kollega va förbi en sväng och hängde med Jacqueline och barnen.

Nu är allt klart och det är väldigt skönt! Nu tar familjen Sjöberg semester. Planerar för att åka norrut.

Hälsar

Jacqueline och Christian

 

2017 – trädgården

Fixade med “nergrävda” plattor och byggde en sandlåda mm

Morfar Sten grävde bort stubbar och Christian byggde en parkering i gräsmattan.

 

Fönsterbyte 2018

Nytt toalettfönster

Altandörren i köket och tvättstugan blev utbytta. Vilket varmt kök vi kommer få till vintern!

De bruna fönstren fick vit färg och såg som nya ut.

Takkupan fick välbehövlig behandling i form av färg i flera lager.

Målning av undertak, ser inte så mycket ut nerifrån men det ÄR mycket yta som ska målas (uppåt)

När barnen får vara med blir det roliga saker 🙂 En affär med koja och rutschkana

 

2019 – GARAGET PÅ INSIDAN OCH UTSIDAN

Garageröjning, en ständigt återkommande syssla och man är så nöjd när man är klar

Garagets panel på södersidan byttes ut och målades

Så hanns det även med ett nytt tak på garaget.

 


2019 – MÅLA HUSET IGEN

 

Även husets södervägg behövde ny färg