Covid-19 påverkar alla!

Work at hospital

Det här med Covid-19 är jobbigt så tillvida att man inte vet när det är över, eller hur många som kommer att drabbas i vårt land. Eller hur många nära och kära som kan komma att drabbas. Och så ser man hur det ser ut i Italien och Spanien, där det dött runt 1000 personer om dagen!!

Kommer det bli så i Sverige? Media presenterar att vården skriker efter personal, ALLA som jobbat i vården innan som skulle kunna komma in, snälla gör det. Speciellt ni som jobbat på IVA – ni behövs! Jag gick in och sökte på Sahlgrenskas hemsida, kanske, kanske behövs jag trots att jag inte jobbat i vården på 19 år. Jo visst var det så, skype-intervju och sen var det igång. Martin, chefen på NordicPort och mina närmaste arbetskamrater tyckte att det var ju fantastiskt om jag kunde hjälpa till, så så blev det. Martin gav delvis tjänstledighet och arbetskamraterna ställde upp och tog mitt jobb då jag skulle jobba på sjukhus istället.

Först gick jag bredvid på en medicinavdelning på Östra, och samma dag gick Sahlgrenska ut med en rekommendation att personer över 70 år och personer i riskgrupp, däribland högt blodtryck, inte skulle jobba med covid-patienter. Det gjorde att jag fick gå till Wästerläkarna och genomgå en undersökning, det blev blodtryck, EKG och blodprover. Och läkaren tyckte att om det rekommenderades att personer med högt blodtryck inte skulle jobba med covid-patienter så var jag en sådan person, som inte skulle jobba med dem. Det hann bli ett arbetspass till på medicinavdelningen, där patienterna med covid gick utan skydd i korridorerna. Jag kontaktade då bemanningen som kontaktade vidare till CIVA. Och sedan fick jag svaret att de inte behövde folk i påskhelgen, men säkert sedan. Jag kontaktade CIVA själv efter påsken och de ville att jag skulle komma in och gå bredvid.

Idag har jag gått bredvid på CIVA. Det var sig likt och jag kände igen ganska många personer och de kände igen mig och välkomnade mig varmt. Det var ju ingen skillnad på omvårdnaden, observationsbladen såg nästan ut som för 19 år sedan, men övervakningsskärmen och respiratorn var ju nya, samt droppumparna. Men visst skulle jag kunna vara till hjälp… Vi får väl se vad framtiden har att utvisa, om det blir något jobb eller inte. Jag har i alla fall försökt hjälpa till och det känns ju bra.

 

2020-05-27

Nu har jag arbetat några pass själv (utan att gå bredvid) och det har gått bra. Fler pass är inbokade och jag kommer att jobba ett par arbetspass i veckan fram till midsommar, sen blir det några helger då Berth ändå är på sjön. Man kastas tillbaka till den verklighet som oturen i livet kan ge. Varje dag är du ett ögonblick från döden. Men vården är duktig på att hålla trasiga människor vid liv och ofta blir det ett liv värt att leva.

Var rädd om dig och de människor du har runt omkring dig, du vet inte hur länge du får ha det liv du lever. Ovänskap är slöseri av värdefull tid. Förlåt är det bästa ord som finns!

 

Daniel, även om jag sa till dig att jag funderade på att börja jobba lite i vården igen, så tänkte jag mig inte att det skulle ske så fort. Undrar vad du hade sagt om du hade fått leva.