29/5 Getto, fika, flyg

Frukost kl 9, efter god natts sömn, dusch och packning. Sen gick vi en promenad österut för att titta på ruinerna av The Great Choral Synagogue.

Tre dagar efter Tysklands invasion av Riga tvingade de ner så många judar det gick i källaren på mosken och sedan tände de eld på den. Ruinerna står kvar samt ett monument över de letter som hjälpte judarna 1941

Vi vandrade en sväng i det som en kort tid var Rigas getto. Sammanlagt 16 kvarter inhyste Rigas judar och judar från hela östra Europa.

En del av husen var minnesförklarade och de flesta av husen i området var i stort behov av renovering. Nästan alla hus hade nyare fönster. De kunde se ordentligt nergångna ut, men nya fönster hade de.

Judarnas gamla begravningsplats förstördes av nazisterna, gravstenarna mjölades sönder och det skapades en park av platsen.

Vi gick på Rigas museum om Holocaust.

och sedan tog vi en liten fika i saluhallen. När regnet lättat något gick vi tillbaka till hotellet trots att det fortfarande regnade.

Beställa taxi via Bolt, vilken grej!! Superenkelt och man ser på kartan när bilen närmar sig och vilken väg man kör. Inte nog med det, halva priset!

Vi var verkligen i tid på flygplatsen som var väldigt liten med få affärer och matställen. Boardingen startade 30 minuter innan utsatt tid och gick mycket smidigt! Vi landade i Göteborg 30 minuter för tidigt och fick gå genom en trög passkontroll. Sen kom Björn och hämtade oss.