Trädfällardagar på landet

Denna hösten var det tre arbetsdagar på landet. Vi tog upp bryggorna, tog in möblerna, och städade ur bastun. Vi hann också tvätta taket och sätta fast skorstenstaket. Första arbetsdagen kunde vi inte hålla oss från att ta ner första trädet och hugga stora delar av det till ved.

Berth och Sten förberedde för att installera en värmepump, luft-luft. Ny strömkälla skulle dras till utsidan.

Vi fällde första trädet. Några sågar, några drar. Elin högg ved i flera timmar, Ewa och Anders klöv ved med vedklyven. Jonah, Krister och Kate bar och staplade veden

Så var det dax för det brända trädet, det sågades på samma sätt som de andra, men visade sig ha en svaghet som fällde det lite mer åt vänster än vad som var planerat. Lekstugan visade sig vara mycket stabilt byggd och tog trädet utan större skador.

Det stora trädet som var sist att fällas, fällde vi med annan metod. Traktorkranen fick hålla trädet medan vi sågade, men det var knappt den orkade och även detta trädet ville falla över både lekstuga och pergola. Hängandes i kranen fick vi kapat alla grenar och sedan kunde trädet sänkas ner till strax ovan mark i perfekt sågläge. Det blev ganska mycket mer ved att huggas så en del bitar fick ligga kvar till senare tillfälle. Underbart att få ner de fyra träden som var i mycket dåligt skick.