27/5 Vandring i Riga

Vi fick en natt i sköna sängar, men vad var väggarna byggda av? Någon skulle nog med flyget och behövde åka innan 5. I ett annat rum bodde med all säkerhet ett förälskat par som kunde tillbringa lång tid åt livets lustelser. Men tröttheten tog överhand och det gick att somna om.

Frukosten serverades i källaren och var ganska enkel. Juicen smakade fanta med bubblor i och yoghurten hade mjölkkonsistens men var god med flingor till. Omeletten var en riktig höjdare.

Vi gick en lång promenad och satsade på parken som sträckte sig genom centrala stan och delade av gamla centrum och nyare centrum.

Bastejkalnaparken byggdes i fransk stil och man rev stora delar av ringmuren. Här skulle det bo bävrar, men ingen av dem ville visa sig.

Frihetsmonumentet låg i mitten på parken och sträckte sig 42 meter upp i luften. Mitt på dagen patrullerade två militärer, men de var borta dagen efter när vi passerade.

Ett konstgjort vattenfall ledde från bastiljonsruinen ner till kanalen och passerade under kärleksbron som var täckt med hänglås.

Grönt och fint och många små infoskyltar som berättade om Lettland och Rigas historia.

På bl a Elizabete-gatan i Riga fanns det stora fina hus byggda i en jugendstil, Art Nouveau Riga

På vägen från de fina kvarteren passerade vi Svenska ambassaden.

Ryska ambassaden var ordentligt polisbevakad men på byggnaden bredvid hängde en stor bonad med dumme Plutin. Det var något för ryssarna att titta på. Och på träden runt ambassaden satt plakat som protesterade mot Putin. Ukrainska flaggan hängde överallt!

Vi gick ner till floden Daugava och en liten småbåtshamn som låg där.

Fika på ett gammalt kafé. Skönt för kroppen med lite vila och för magen med lite påfyllning. Så vi satt där en stund.

The swedish gate, lämningar från den tiden då Riga var svenskt.

The castle och alla stenlagda gator som var så ojämna. Jag har nog aldrig gått i en stad med så många stenbelagda gator.

The town hall square med The Blackheads house och den lilla lilla julgranen

I st Peterskyrkan kunde man åka hiss upp i klocktornet. Utsikten från klocktornet

72 meter uppvisade Riga åt alla väderstreck.

Partyvagn, tjena vilket oväsen det blir från dessa fordon när de är fulla av fulla passagerare

Musikanterna från Bremen hittade man alldeles bakom st Peterskyrkan. Statyn är en gåva från Bremen 1990.

Restaurangen vi skulle äta på, Petergailis, var fullbokad hela helgen så vi åt middag på en dyr och sämre restaurang rätt över gatan där den fina restaurangen låg.

Vandring i en av gallerierna gav billigt inköp av Nike till Kate

Vi passerade ett litet fint torg med dansande barn och ungdomar. Det var ett trevlig inslag i stadspromenaden.

Sen gick vi upp i bastiljonen, det var inte mycket kvar!

Glass var svårt att hitta, men mc Donalds kan man alltid lita på.

Nära hotellet ligger marknaden som vi ska se imorgon. Hotellet hägrade, vila benen.


Lite historik:
Riga grundades 1201, men hade varit en viktig handelsstad sedan 2000–2500 före Kristus. Biskop Albert började bygga en befästning på platsen där Rigas slott ligger idag. han startade Svärdsriddarorden, som blev  Livländska orden, som sedan ingick i Tyska orden. Under 1400-talet besegrades Tyska orden av både litauisk-polska och ryska arméer, men Livländska orden återerövrade dock Riga 1491.

Svenskarna gjorde en del försök att erövra Riga och lyckades 1621 med Gustav II Adolf i spetsen. Under denna tid kunde upp till 400 fartyg rymdes på redden längs floden Daugava. Ryssarna besegrade det svenska Riga 1701, och 1914-1939 var Riga huvudstad i ett självständigt Lettland. Mellan andra världskriget till 1991 tillhörde Lettland Sovjet, men har sedan dess varit självständigt.