26/8 Matera, en historisk upplevelse

Att bo i ett Trullihus var kanske inte bäst 😉 Typ som att sova i en båt på 90- talet, allt lite fuktigt och klibbigt. Dåligt med syre, men skön säng.

Frukosten serverades i en sal för många så det kändes “änna” ensamt att det bara var dukat för oss.

Vägarna gick över böljande marker med mycket åkerbruk. Och även här har något miljöparti lyckats förstöra naturen med stillastående propellrar.

Matera, vilken stad!! Om inte Kate hade fått uppe bild på skulptur av Salvador Dali hade vi inte hittat staden.

Men Kate hade läst på och visste att här fanns grottor som folk bort i sen 7000 år tillbaka. Många grottor!

1952 blev det förbjudet att bo i grottorna och i närtid bestämdes det att om näringsverksamheten renoverade och inredde grottorna så fick de användas till kommersiellt bruk.

Här fanns också ett museum med Salvador Dalis konst. Klicka på bilderna så blir de stora.

Och eftersom Kate är så förtjust i denna konst så fick Berth snällt följa med in.

Men detta museum var annorlunda. Det inrymdes i en grotta med flera rum, bl a ett kyrkorum där filmen “Passion of Christ” spelat in flera scener.

Dalis skulpturer fick dela rum med gamla målningar som suttit på grottväggarna i många hundra år.

Efter några timmars vandrande var det verkligen dax för mat. Vattenflaskan hade vi tappat på vägen så törstigt var det också. Vi hittade en liten populär resturang där kyparen endast pratade italienska, inte hade munskydd och pekade på kvinnan bakom disken, när vi frågade om det fanns bord. Men hon hade munskydd, kunde bara italienska och visade och visade och pekade på maten och beskrev den på – italienska. Det var någon slags buffé. Men vi valde det vi tyckte såg gott ut, dvs Berth valde lasagne (tryggt man vet vad man får) och Kate valde lite annat som hon tyckte såg gott ut men inte visste vad det var. Det VAR jättegott.

15.00: Och så var vi faktisk värda Gelato!! Solen visade sig mycket mer än vad metrologerna berättat så dagen var varm i t-shirts.

Vi gick tillbaks till bilen och körde till nästa hotell

På vägen passerade vi fler och fler Trulli-hus ju närmare Alberobello vi kom. Där hade vi ju bokat två nätter utan att riktigt veta att det var en turistort.

Vi checkade in, duschade och tog med oss paraplyet för vi hade ju sällskap av Åskar när vi gick in till staden. Två områden i Alberobello var fulla med dessa hus.

Mycket välvårdade hus på små smala gågator i brant lutning.

Här fanns det mest souveniraffärer och turisterna trängdes trots regnet

Två pizzaslicear blev det till kvällsmat och där blev vi sittande på bänken utanför shoppen under markisen som fick fungera som regntak. Regnet verkligen öste ner!!

När det lugnat sig lite återvände vi till hotellet. Man såg att de var förberedda för mycket regn här. Det byggda vattendiket var 1,5 m bred och säkert lika högt. När vi gick in till stan var det helt torrlagt, när vi återvände kom det regnvatten 20-30 cm djupt i en ruskig fart. Gatubrunnarna var 1×0,5 m bred och slukade mycket vatten.

Värre var det vid järnvägsövergången där det bildats en hel sjö.

Väl hemma kollade vi på film och uppdaterade hemsida och surfade övningar för morgondagen. Vi njöt av fint hotellrum och fungerande Wi-Fi.