27/6 Utflykt till Peille

Vi choose another beach today with smaller stones and clean water.

Vi tog en annan strand idag. Mindre sten att ligga på och fint vatten.

It was a warm day today not windy at all.

Det var vamt idag också och nästan vindstilla så badkläderna hann knappt torka innan man ville i igen.

Yes, Berth loves it. And the lady behind him, at the same place everyday.

Berth gillar läget! Och bakom honom satt tanten, som vanligt. Under parasollet med sin kudde och korsord. Snart skulle vännerna komma, som vanligt, med sina parasoll. Och den svarte mannen som pratade så man trodde att han inte pratat med någon sen katten dog.

View from the sea over the mountains.2800 feet high

Vyn från havet är fantastisk då man ser alla de höga bergstopparna bakom husen. Det finns toppar på 850 m och 1250 m över havet.

We drove up the mountains to see the village Peille. We stopped at another village, ste Agnes. From there we could see all Menton and more.

Efter den goda middagen tog vi oss med bil upp i bergen för att se den lilla byn Peille. Vi passerade under motorvägen och kunde konstatera att det var rejäla pelare den stod på. Vi passerade byn ste Agnes som verkligen var värt ett besök, speciellt utsiktsplatsen.

Berth is not afraid of highs but Kate is.

Vi kollade utsikten. Kate gillar inte höjder, men det gör Berth.

The view of Menton.

Utsikten över Menton var helt fantastisk.

The road was very thin, climbing the mountain. And no crash barriers

Tunnels for just one car at the time.

Vägen slingrade sig genom tunnlar där man inte kunde mötas.

Peille is a very small village with tiny roads, often with “roof” of another building.

Peille är en liten stad som hänger på berget. För längesen gick

“salt-vägen” här då man transporterade salt från Nice till Italien.

Gatorna i staden var 1,5 m breda och i olika sorters kullersten i olika mönster. Många av dem med hus ovanpå sig.

The view over Nice and Monaco coast.

Utsikt över Nice och kusten.

 

 

Samma strand i dag. Efter middagen begav vi oss upp i bergen men målet Peille. På vägen dit gjorde vi en liten liten avstickare till ste Agnes – MISSA INTE ste Agnes! Vägen dit var en liten slingrande väg och man kunde beskåda motorvägen underifrån (vilket bygge). Väl där uppe kunde man se hela Menton, Monaco, lite Italien och alla de små byarna som låg runtomkring. Vilken utsikt. Om man tar lite mer tid på sig kan man även gå upp till den gamla borgs/slottsruinen. Vi körde vidare på enväg som man nästan inte hittade. Undrar om man kan kalla den väg? En kostig som verkligen slingrade sig utmed berget och det var bara en 20cm mur som avgränsade från de flera hundra meter djupa supen som kantade vägen. Varningar om stenras och stenar på vägen, men så intressant ändå att åka på. Det fanns ganska gott om tunnlar men de rymdes bara en bil i taget så mötande fick vackert vänta. Vi mötte bara en eller två bilar och var inte så lessna för att det inte var fler. Peille var en riktigt mysig stad som hängde på bergsklippan. Även denna lilla stad hade pyttesmå gator som till stor del var gömda under husen. Ta gärna en heldag och titta på dessa byar och även den vi inte hann med, Pellion.