Den stora ombyggnaden

Tanken är att bygga på huset en våning och göra den delen till en egen lägenhet. Berth och Kate flyttar in i den lägenheten och Björn, Cathrine, Alva och Lorentz flyttar in i undervåningen. Det krävs mycket tålamod när man tvingas ta kontakt med myndigheter och följa deras regler och tidsplaner, men till slut fick vi bygglov och tillstånd att inreda övervåningen. Planen ser ut så här.

Åtvidabergs takvåningar kommer att utföra själva taklyftet och lyfter då på en vecka på övervåningen som de byggt i sin fabrik. Sen ska vi klara resten själva med viss hjälp av elektriker och rörmokare.

20180606

20180612

20180620

20180622

 

 

Man kan dela upp bygget i milstolpar för att det inte ska kännas alltför stort och tungt.

Milstolpe 1: Röja vinden och förbereda för taklyft

Milstolpe 2: Taklyftet

Milstolpe 3: Inflyttning i Friggen och iordningställande av Alvas rum

Milstolpe 4: Tegelläggning och utejobb för att kunna ta bort ställningen

Milstolpe 5: Allt underliggande jobb för att få på golvskivorna

Milstolpe 6: Väggar och gipsbeklädnader på plats

Milstolpe 7: Kök, toalett och ytskikt

Målgång: Inflyttning på övervåning

Efterjobb: Målningsarbete i undervåningens vardagsrum, samt golvläggning

 


Milstolpe 1:

Städ och röj av kalla och varma vinden

20180423: Efter 6 veckors slit med ”dö-städning” hade Kate tömt vinden (speciellt kallvinden) på prylar. Mycket skräp blev det och resten fick landa på Toppvägen och i förrådet som nu är ordentligt fylld.

20180426: Berth la några dagar på att packa ihop isolering. Oj vad mycket det blev och då är det bara kallvinden…

20180430: Vi rev tak och väggar och en del golv i Elins gamla rum.

20180430: Även i allrummet uppe blev taket rivet och listerna nerplockade.

20180509: Det är ett riktigt skitjobb att riva på vinden och framför allt att ta vara på all isolering.

20180511: Fredagen efter Kristi himmelsfärd fick vi hjälp av Krister att riva mer, köra till tippen och packa isolering.

När Krister tackat för sig körde vi ett lass till till tippen och resultatet av dagen blev ganska tomt både inne och ute. Internet sitter kvar på den enda lilla väggsnutten som vi sparat. Mörbultade avslutade vi dagen i soffan efter grillad middag och städning av huset.

 

Byte av värmesystem

20180601: Den 30 maj kom några killar från Svensk villavärme och bytte ut vår oljepanna till en luft-vatten av märket Mitsubishi. Dagen efter kom de tillbaka och demonterade tanken. Kate målade omålade väggar och golv och sedan kunde duschen ställas tillbaka.

 

 

Vecka 23

20180606: Idag började nog det tråkigaste jobbet av alla, göra 4 hål i olika väggar inne. Det var inget enkelt jobb och det var inte roligt att se resultatet.

Alla möbler på altanen fick flytta ner på gräsmattan och det var fantastiskt gott att få koppla av med en middag. Skottish hjälpte Björn att plocka ner el och nätverk på vinden.

Alva tyckte det var spännande att följa med farfar ner i grunden

20180607: Idag kom de, Ställningsservice i Gbg, och började bygga ställningar runt huset.

Vi fortsatte i halv förtvivlan att göra sönder huset :^(  Vi hade inte fått rätt mått så stolphålen hamnade så vi skulle behöva såga av viktiga reglar och de hamnade inte rätt på betongbalkarna heller. Efter ett antal samtal med Åtvidaberg så fick vi flytta hålen så de hamnade bredvid reglarna och på balkarna.

Björn fick hjälp av Skottish både med flytt från lägenheten och sedan med håltagningen i storarummet.

Farmor skapade ett litet lekrum i en del av storarummet, med matsalsbordet som hydda och plats för hennes leksaker som anlänt från lägenheten. Det var roligt.

Ibland vill man bara fly oväsendet, kvällsmat på altanen.

20180608: Ställningarna kom helt på plats idag och vi kunde gå runt huset fast lite högre upp. Det blev fika på Toppvägen som vanlig fredag. Men vår KontrollAnsvarige hade inte fixat startbeskedet. ÅNGEST med de största bokstäverna. Vad gör vi nu?? Många samtal gav inte många svar. Ont i magen, vänta till måndag, då KA ringer klockan 8 till byggnadsnämnden. ”Det löser sig (hoppas jag, la han till)” Det blev en natt med sämre sömn! Så skönt att i alla fall ha en Jesus att be till.

20180609: Idag rev vi allt tegel plus stuprör och hängrännor. Vi var totalt 13 stycken som sprang omkring på taket och så hade vi servande personer på marken.

Det tog cirka 2,5 timmar att plocka ner 2000 takpannor. Sen var det gott med fika.

 

Milstolpe 2:

Vecka 24

20180611: Idag kom de! Och vi hade inget startbesked!! Vår KontrollAnsvarige kunde inte få tag i personerna på stadsbyggnadskontoret så pappa Sten och Kate åkte in och fick namn på en del personer som kanske kunde leda vidare. En chef hjälpte oss att ge uppgiften vidare till en av sina handläggare, trots att papperna inte var inlämnade förrän den 6 juni!!! Vi som hade lämnat allt till vår KA den 24 maj :^O Vad hade han gjort under tiden???

Många ångestfyllda böner blev det under dagen och inte så mycket mat. Men kvinnan som hjälpte oss på stadsbyggnadskontoret var helt suverän och kl 15.45 kom det efterlängtade beskedet. Tack käre Jesus!!

Under dagen kollade grabbarna (55-71 år) in våra förarbeten och lastade massa material i trädgården. Regnet öste med ojämna mellanrum ner, men det lättade på kvällskvisten.

20180612: De skulle komma klockan 7 men 6.35 ringde det på dörren. Sen revs det hela dagen och däremellan byggde de syll runt huset.

De hade en rast och ett par korta fikastunder. Vad lever de på?? Gamla goa gubbar brukar man kalla de (so är i våran ålder…) De var 59-71 år och supertrevliga.

Ett sargat hus lämnades kl 18.30.

Det blev MYCKET skräp. Berth och Kate röjde hela dagen och körde till tippen tre gånger med Stens stora släpkärra. När Alva kom från förskolan hjälpte hon till, riktigt mycket och hon fick följa med till tippen och slänga också.

20180613: VILKEN DAG!

De började med att lyft av taket i sektioner och det gick fort! De la tre takdelar på varandra på vår parkering. Vi började genast att ta isår och sortera ut så brädorna blev rena till containern.

Han lyfte ner den största takbiten på gatan och då blev det extra bråttom att ta isär delarna. Containern kom så vi kunde lätt sortera och fylla den.

De två sista takbitarna la de ner i trädgården i väntan på att lyfta fram dem på gatan.

När allt tak var borta gjorde de sina förstärkningar, syll och järnbalkar. Christian kom och hälsade på med Sakarias och Abigail.

Klockan 16 började de lyfta på den första modulen. Spännande! Vid 17-tiden var vi färdiga med att ta isär alla takdelar.

Klockan 17.30 lyftes sista delen för dagen och vi andra tog hand om allt embalage. Tjena vad mycket plast och plank!

Det var riktigt roligt att komma upp i de nya rummen, nu kunde man ana.

Huset täcktes av presenning och vi fortsatte att städa lite till på ställningarna. Ganska mycket möra la vi oss i bubbelpollen och blev masserade. Presenningen fladdrade ganska mycket och isolering fanns det inte mycket av. Så det blev en livlig natt.

20180614: Idag sätts alla delarna på plats – och regnet ska komma kl 19.00….

En  del altan och en till kom senare

Det blev ju en härligt stor altan ju :^D

Och så det avslutande delen (innan taket), den mest spännande med alla fönster och en entredörr.

Dörren får komma å plats senare. Alla takdelar stod på tur och klockan 12.30 kunde kranbilen lämna platsen. Då hade han även lyft upp lite golv och andra tunga saker.

Många hjälpsamma som tog fikapaus. Vi körde två vändor till tippen med papp och plast och färgat trä.

Alva var jätteduktig på att samla spik och hjälpa både mamma och farmor att städa.

När arbetsdagen var slut (kl 19.00) var det dags för huset att få ”regnkläder” och då kom de första dropparna. Sen regnade det och blåste, 14 ms i byarna så presenningen höll inte så bra. Det blev lite kvällsjobb med att förstärka med en till.

20180615: Idag skulle det jobbas på att få så mycket av taket tätt som möjligt. Snickarna åkte hem vid lunch och hann få klart en del av taket så vi slapp presenning på den.

Fika klockan 9 med tårta som Elise bakat. Den smakade gott!!

Man kan städa trädgården hur många gånger som helst. Men det blev så rent så det gick att få ut trädgårdsmöblerna på baksidan igen. Berth och Björn satte upp läkten på det ena taket så det kan räkans som klart.

Sen la sig Berth på ”köksbänken” och funderade – på ventilation. Hur stort blir det egentligen? Tak och väggar, golv och el, vatten och avlopp. Det finns mycket som ska planeras och bestämmas.

20180616: Familjen Sjöberg kom strax före nio. Kusinerna hade roligt med varandra medan Berth diskuterade ventilation med Christian. Klockan 12 fikande vi och sedan åkte de hem.

Strax därefter kom Elin och Tom och hjälpte oss med snickeri och målning. Många lösa brädor fick en strykning samt söderväggen fick en.

Björn och Cathrine avslutningsstädade sin lägenhet.

Innan dagen var över fick Berth och Kate tagit bort vindsluckan i tvättstugan.

SÖNDAG: Lediga :^D

 

 

Vecka 25

20180618: Snickarna dök upp ca klockan 10. Idag kom Steve och Arne från Åtvidaberg samt två nya killar från Karlstad, Per och Keith. Vi startade med fika och sedan jobbade de hela dagen med att täta taket.

Det blev en hel del målat också. Söderväggen är klarmålad (2 ggr) och sedan hann alla vindskivsbrädor bli målade en gång innan regnet kom. En liten stund hjälpte Alva till.

Hålet i altanen blev lagat.

20180619: För en del blev det målning hela dagen, men det blev mycket målat också. Både södervägg, panelbrädor och limträbalkar.

Snickarna fortsatte att laga taket.

Berth förstärkte väggen i storarummet med en regel och sedan lagade han en del av hålen i väggarna, skönt!

20180620: Idag skulle taket slutföras men det gick inte. Det fullständigt öste ner hela dagen Och blåste halv storm.

Så det blev inomhusjobb i stället och ett av dem var att ”hänga upp” taket, dvs de fäste de gamla takstolarna i de nya så undertaket inte skulle falla ner. De stannade inne hela dagen och förstärkte takstolarna i varandra och skruvade små vinklar, även det för att förstärka.

Steve och Arne från Åtvidaberg lämnade oss och tackade för sig. ”De unga grabbarna från Karlstad tar över nu och slutför jobbet. Tack för oss, vi kommer tillbaka – och fikar…”

Inomhus nere, blev det lite mer lagning. Köket hallen och storarummet blev lagat och spacklat så nu är det bara lite kvar på stolpen i hallen, underbart! Sen städade vi, skönt!

20180621: Berth byggde midjan och takfoten på norrväggen, samt lagade klart stolpen i hallen inne.

Kate målade och städade

Snickarna började med att sätta upp stolparna inne.

Sen jobbade de resten av dagen med att slutföra tätningen av taket. När de var klara hade klockan hunnit bli 19.30. Det kändes riktigt gott att ha ett tätt takt utan presenning.

Alva hittade en hydda!! Ibland blåste presenningen upp sig utanför fönsterpartiet och då blev det som ett riktigt tält. Det var roligt. Dagen avslutades kl 22.00 då släpkärran var till bredden fylld med skräp.

Det behövdes mer städning så stor del av förmiddagen gick åt till städning. Två släpkärror lär det bli.

Berth byggde takfot och midja.

Kanske ser men lite av takfoten och midjan från denna vinkeln.

 

20180623: Midsommardagen = söndag och vila

 

20180624: Berth växlade av för trappan så nu kan man nå övervåningen utan att gå ut, roligt. Han borrade hål för elektrikens kabel från garaget och hjälpte till att måla omgån två på den ena husgavelns topp.

Kate målade båda husgavlarnas toppar, med ångest i kroppen och kramp i både fingrar och tår efter att ha hållit sig så hårt. Usch vad högt det är! Berth barmhärtigade sig och målade omgång två.

Det blev även slipat, vävat och målat gånger två på köksväggen så Berth kunde börja sätta tillbaka skåpen.

 

Milstolpe 3:

Vecka 26

20180625: Städa, städa, städa, resulterade i två fulla släpkärror till tippen. MEN så fint det blev i trädgården. Resten av dagen tillägnades målning för Kates del.

Berth byggde takfötter och midjor, det blir fint och det gick lite fortare när Björn kom och hjälpte till.

Dax att lyfta på plasten för en del av isoleringen. De dränkta fick slängas, några fick lite tork och sedan bar Björn upp dem, skönt.

20180626: Nu har vi börjat jobba och då händer det inte lika mycket. Men det blev en omgång brädor målade, en vägg blev slipad och spacklad och stolpen i hallen grundad. Snickarna blev klara med läkten och en plåt på alla gavlar så de har bara vindskivor kvar i morgon och kommer att lämna oss någon gång mitt på dagen.

20180627: Idag blev snickarna klara. Vi fick riktigt fina vindskivor! Alla plåtar som de skulle göra är på plats så huset ser mycket helare ut. De justerade även alla fönster och dörrar. huset är klart för besiktning…

Björn och Kate satte upp och fast Ivar-hyllor i pannrummet. Nu finns det mer plats för förvaring och det ska bli två hyllor till så fort delarna är inköpta.

20180630: Nu har det gått några dagar sedan senaste uppdateringen och vi har hunnit måla österväggen omålade del en gång så det är bara en gång kvar så är den klar.

Oliver har lämnat oss för en tvåa så lilla familjen Petersson har skapat sig ett sovrum i Friggen.

Nästan hela lördagen ägnades åt städning så nu har Alva fått ett RENT lekrum med alla sina saker. Det uppskattades.

Hela huset blev avdammat, dammsuget och skurat. Det krävdes minst två våttorkningar för att slippa slipdammet under barfötter. Men det blev SÅ härligt och rent och ordning. Vi fick ett storarum tillbaka och en bäddsoffa i det minsann ;^) Cathrine fick en egen arbetshörna.

 

Milstolpe 4:

Vecka 27

20180703: Idag kom teglet

20180704: Berth byggde vidare på midjan och det blev så snyggt!

20180705: Mest plåt idag. Först handla plåt och lite annat som behövdes. Och sedan spika plåt. Plåtslagarna har i alla fall sett till att de behövs eller att deras plåt behövs för tjena vad med plåt av olika slag som ska inhandlas.

20180706: Dagen började med många funderingar, i alla fall för Berth (Kate sov som en stock, förkylningen höll henne i sitt grepp). Men efter frukost var det bestämt vilka hängkrokar som skulle inköpas och sättas på plats. Skulle vi hinna före solnedgången?

Det gick fantastiskt bra och efter fikat anlände Björn från jobbet och gav oss ett väldigt stöd.

När Alva kom från förskolan hjälpte hon Cathrine att spola rent ventilationsrören, Lorentz tittade nyfiket på.

Elin och Tom kom vi 18-tiden och då började vi lyfta och placera ut tegel på ställningen. Det är ett tungt jobb och det avslutades med att en del av teglet låg på taket, sen såg vi slutet av fotbollsmatchen mellan Brasilien och Belgien. (Vem vann? Tja det kan ju du fundera på, u som läser denna sidan om många år ;^)  )

20180707: Tegel på taket!

Det var många som ville hjälpa oss att lägga tegel på taket, vi är såå tacksamma för det!! Anders, David, Mattias, Sara-Marie, Daniel, Oliver, Tom, Elin, Krister, Ewa, Peter, Björn, Berth och Kate klättrade omkring, Sten fixade kranlyft, Cathrine, Elsie och Birgit hjälpte till att fixa fika och middag. Vi hade kommit en bit när det var dax för välbehövlig fika, klockan 11.30.

Det blev en trevlig fikastund med goa mackor och tid för samtal om både bygge, båt och dataspel

Sen var vi på igen. På den branta delen var man tvungen att spika varannan panna plus de två i kanten samt uppe och nereraden. När vi sedan kom till den platta delen gick det fort att lägga tegel. Det tyngsta jobbet var att få upp pannorna på taket, tur att det fanns många starka grabbar.

Den långa pausen var klockan 16 då vi skulle se Sverige vinna över England i fotbolls VM. De som stannade bjöds på pizza framför storbildsskärmen. (Men HEJAndet nådde inte ända till Ryssland, Engelsmännen fick tydligen större stöd och besegrade vårt ändå duktiga landslag).

När alla gått hem och klockan passerat 20 hjälptes Björn och Berth åt att slutföra lite saker på taket, Kate fortsatte Ewas städning av trädgården och Cathrine såg till så barnen mådde bra och kom till ro. NU är det dax för söndag!

 

 

Vecka 28

20180709: Målat klart!! och Berth har slitit med att kapa tegelpannor för ränndalen – ett riktigt skitjobb!

Björn och Kate köpte hängrännor med tillbehör och en del av dessa sattes upp i regnet. Men fint blev det.

20180711: Wooow, få åka kran med farfar… Nu har vi använt den klart

Idag blev vi klara med ”midjan” runt garaget och därmed är den klar runt hela huset. Björn jobbade med takets underpanel.

Alla säger att ställningen är farlig, och visst är det läskig, men nu ÄR det middag faktiskt!

20180712: Finessernas dag! Berth fixade lite snickarglädje, som Kate målade över.

Burspråket fick sina tegelpannor utbytta. Varje dag avslutas med städning, det tar aldrig slut.

Så fick då Alva äntligen sin lekställning. Den är inte riktigt klar för vi behöver ”bygga bort” trasiga detaljer på stolparna, men det går att gunga…

20180713: Idag tätade Berth hålet i taket ovanför verandan. De började igår han och Björn och nu är det en bräda kvar till i morgon.

Så kom Krister och vi satte upp den franska balkongen. Det syns inte så bra med ställningarna i vägen, men det blev SÅ fint!!

Undertak av panelbrädor genererade mer målningsjobb.

20180715: Söndag till trots, men vi hade tänkt ta hela helgen som avkoppling på sjön om bara vädret hade varit som alla vardagar innan. Nu var det helmulet och knappt 20° så vi jobbade på lite och sa att det blir en sjötur i morgon om det är fint väder. Vi hann nästan täta hela undertaket vid altanen den lilla stund vi höll på.

 

 

Vecka 29

20180716: Äntligen började de ta ner ställningen, men bara 1/3 del… I morgon kommer de tillbaka och tar ner resten. Men det var i alla fall så man kan ana hur det kommer att se ut. Björn och framför allt Berth gjorde lite mer jobb med undertaket på altansidan, men sedan åkte vi på sjön. Halvdag söndag idag, skönt. Sen på kvällen kom åskan och mycket (välbehövligt) regn. Hängrännorna fungerade toppen.

20180717: Så var ännu en tredjedel av ställning borta och huset börjar visa sin rätta form.

Så skönt det var att återfå lite altan! Snart går det att städa klart den också.

Björn och Kate byggde nästan klart undertaket på altansidan, ett par ”dekorbrädor” sitter där men är inte fastskruvade.

20180718: Äntligen var all ställning borta, och så fint det blev! Nu ser man ju den fina franska balkongen. Eftermiddagen ägnades åt att köra en fullastad kärra till tippen samt samla en hel svart säck med småskräp som fallit ner under byggtiden.

 

Milstolpe 5:

20180720: Nu har hon hittat upp :^) och hon höll oss sällskap hela kvällen efter att nogsamt tittat sig igenom hela övervåningen.

Usch!! Detta är ett verkligt skitjobb! Arbetsställningen är akrobatisk och som belöning får en svettig kropp kli. Det ska isoleras, sedan tejpas tätt och sedan isoleras innanpå det, sen… kan man lägga på en golvskiva. Det tar åtminstone 30 minuter per fack att få det gjort. Jobba på…

20180722: Lördag och söndag fortsatte vi isolera och tejpa. Man ser att det går framåt även om vi vet att det tar tid. Storarummets sidogolv klara och isoleringen i sovrumsgolvet på väg.

 

 

Vecka 30

 

20180725: Tråkiga kort, men jobbet är inte roligare. Nu har både sovrumsgolvet och golvet i gästrummet fått sitt första lager isolering. Nästa uppgift blir att tejpa.

På utsidan flyttas tegelpannorna sakteliga från framsidan till baksidan/tvättstugesidan. Snart ska vi väl ha fått bort så mycket bröte och skit så vi kan få plats med både båt och bilar.

20180729: Igår kastade Björn upp alla isolerings-”balar”, som låg på gräsmattan, till Kate på terassen. Det var ett tungt jobb för båda och värmen kändes… Sen bar Kate in dem i huset.

Björn jobbar på med isolering och tejpning av fack och Kate fyller så många golvfack som möjligt med den uppburna isoleringen.

Det kliar vill jag lova!

Inte så mycket gräsmatta kvar där isoleringen legat, men SÅ skönt att ha blivit av med den från trädgården!

Rengöring av poolen, samt sänkning av grader till bara 27° gjorde den ba(rn)dvänlig. Åh vilken glädje att få riktig pool att bara i.

 

Vecka 31

 

20180730: Björn och Kate tejpade och isolerade i veckorna två och nu är det tejpat nästan överallt och isolerat i sovrum och drygt halva vardagsrummet.

20180731: Så var Berth hemma och då händer det grejer! Det blev en trappa på utsidan med räcke och allt. Och Tindra var inte sen att testa den.

Vi tog en paus mitt på dagen och njöt av sommaren på landet. Idag slog Göteborg värmerekord med 34,6°

20180803: I dagarna tre har Berth byggt isoleringsrör. Vilket otacksamt jobb, syns INGET när man är klar. Nu är i alla fall ventilationsaggregatet (Heru 100) på plats och rören till undervåningen.

Vinden där rören för övervåningen ska ligga är het! ca 10 grader varmare än tre meter ner där det är 27°. Björn har burit upp en hel del av isoleringen som sedan ska ligga på vinden.

Nu är Björn klar med all rördragning för internet och fiberkabeln är hel, puuh. Gamla trappan blir ”serverrum”

Lördag blir söndag och tvärt om. Berth och Kate NJÖT av en konsert med GES på fredagskvällen och åkte sedan direkt upp till landet och kopplade av innan kalasfixande.

20180805: Nu har det blivit tak i trappan.

Berth kämpade på med ventilationsrören och idag var det en ojämn kamp dem emellan.

Kate roade sig med att isolera. Nu är all isolering som lyfts upp på terasstaket nerlagd mellan bjälkarna och det finns ingen synlig trappa mer :^)

 

Vecka 32

 

20180807: Nu är ventilationen i stort sett klar på båda våningarna och man kan starta maskinen.

20180808: Gummiduken kom igår och Kate blev ivrig att få på den för på fredag kommer regnet. Så på tisdagskvällen röjdes terasstaket och trekantsbrädorna i kanterna kom på plats. På onsdagsmorgonen, 6.30, la vi på gummiduken ett pilljobb som Berth sedan fick fortsätta med på dagen. Regnet som skulle komma på fredagen kom redan idag under 1,5 timmas tid, det var gott att ha fått på duken. Kvällen tillbringades i Mattias hus med spackling (ett payback-jobb för taktegelläggning).

Vecka 33

 

20180812: ”Kan jag få hjälpa till? ÅÅÅh farmor, där är en sån som jag behöver på skruvmaskinen så jagockså kan skruva hela skruvarna! Kan du sätta på den så ska jag jobba”. Och visst kunde hon.

20180816: Attans, skruvarna tog slut innan virket var slut. Men dagen var ändå slut så vi slutade ;^)

 

 

 

 


Björns rum förvandlas till flickrum

I slutet på mars gjorde Björn och Cathrine om Björns gamla rum till ett flickrum tillsammans med Skottish som kom och hjälpte till.

 

Den stora flyttaredagen

20180610: Stora flyttaredagen. Björn och Cathrine fick hjälp av Elin och Tom att tömma lägenheten på Bergkristallsgatan

En del av möbler och annat hamnade hos oss, i väntan på inflytt i Friggen.

 


Detaljer i det stora hela

20180419: Krister gjorde en jättefin fransk balkong av vårt gamla räcke på vinden. Så himla nöjd!

20180627: Har ni nånsin sett så fina vindskivor? Det är detaljerna som gör det! Och stabilare ska det också vara med detta sätt att sätta upp vindskivor.

20180711: Småknutar och extra vindskivor ger finess och döljer det man inte vill se.