Den stora ombyggnaden

Tanken är att bygga på huset en våning och göra den delen till en egen lägenhet. Berth och Kate flyttar in i den lägenheten och Björn, Cathrine, Alva och Lorentz flyttar in i undervåningen. Det krävs mycket tålamod när man tvingas ta kontakt med myndigheter och följa deras regler och tidsplaner, men till slut fick vi bygglov och tillstånd att inreda övervåningen. Planen ser ut så här.

Åtvidabergs takvåningar kommer att utföra själva taklyftet och lyfter då på en vecka på övervåningen som de byggt i sin fabrik. Sen ska vi klara resten själva med viss hjälp av elektriker och rörmokare.

20180606

20180612

20180620

20180622

 

 


Städ och röj av kalla och varma vinden

20180423: Efter 6 veckors slit med ”dö-städning” hade Kate tömt vinden (speciellt kallvinden) på prylar. Mycket skräp blev det och resten fick landa på Toppvägen och i förrådet som nu är ordentligt fylld.

20180426: Berth la några dagar på att packa ihop isolering. Oj vad mycket det blev och då är det bara kallvinden…

20180430: Vi rev tak och väggar och en del golv i Elins gamla rum.

20180430: Även i allrummet uppe blev taket rivet och listerna nerplockade.

20180509: Det är ett riktigt skitjobb att riva på vinden och framför allt att ta vara på all isolering.

20180511: Fredagen efter Kristi himmelsfärd fick vi hjälp av Krister att riva mer, köra till tippen och packa isolering.

När Krister tackat för sig körde vi ett lass till till tippen och resultatet av dagen blev ganska tomt både inne och ute. Internet sitter kvar på den enda lilla väggsnutten som vi sparat. Mörbultade avslutade vi dagen i soffan efter grillad middag och städning av huset.

 

Byte av värmesystem

20180601: Den 30 maj kom några killar från Svensk villavärme och bytte ut vår oljepanna till en luft-vatten av märket Mitsubishi. Dagen efter kom de tillbaka och demonterade tanken. Kate målade omålade väggar och golv och sedan kunde duschen ställas tillbaka.

 

Vecka 23

20180606: Idag började nog det tråkigaste jobbet av alla, göra 4 hål i olika väggar inne. Det var inget enkelt jobb och det var inte roligt att se resultatet.

Alla möbler på altanen fick flytta ner på gräsmattan och det var fantastiskt gott att få koppla av med en middag. Skottish hjälpte Björn att plocka ner el och nätverk på vinden.

Alva tyckte det var spännande att följa med farfar ner i grunden

20180607: Idag kom de, Ställningsservice i Gbg, och började bygga ställningar runt huset.

Vi fortsatte i halv förtvivlan att göra sönder huset :^(  Vi hade inte fått rätt mått så stolphålen hamnade så vi skulle behöva såga av viktiga reglar och de hamnade inte rätt på betongbalkarna heller. Efter ett antal samtal med Åtvidaberg så fick vi flytta hålen så de hamnade bredvid reglarna och på balkarna.

Björn fick hjälp av Skottish både med flytt från lägenheten och sedan med håltagningen i storarummet.

Farmor skapade ett litet lekrum i en del av storarummet, med matsalsbordet som hydda och plats för hennes leksaker som anlänt från lägenheten. Det var roligt.

Ibland vill man bara fly oväsendet, kvällsmat på altanen.

20180608: Ställningarna kom helt på plats idag och vi kunde gå runt huset fast lite högre upp. Det blev fika på Toppvägen som vanlig fredag. Men vår KontrollAnsvarige hade inte fixat startbeskedet. ÅNGEST med de största bokstäverna. Vad gör vi nu?? Många samtal gav inte många svar. Ont i magen, vänta till måndag, då KA ringer klockan 8 till byggnadsnämnden. ”Det löser sig (hoppas jag, la han till)” Det blev en natt med sämre sömn! Så skönt att i alla fall ha en Jesus att be till.

20180609: Idag rev vi allt tegel plus stuprör och hängrännor. Vi var totalt 13 stycken som sprang omkring på taket och så hade vi servande personer på marken.

Det tog cirka 2,5 timmar att plocka ner 2000 takpannor. Sen var det gott med fika.

 

Vecka 24

20180611: Idag kom de! Och vi hade inget startbesked!! Vår KontrollAnsvarige kunde inte få tag i personerna på stadsbyggnadskontoret så pappa Sten och Kate åkte in och fick namn på en del personer som kanske kunde leda vidare. En chef hjälpte oss att ge uppgiften vidare till en av sina handläggare, trots att papperna inte var inlämnade förrän den 6 juni!!! Vi som hade lämnat allt till vår KA den 24 maj :^O Vad hade han gjort under tiden???

Många ångestfyllda böner blev det under dagen och inte så mycket mat. Men kvinnan som hjälpte oss på stadsbyggnadskontoret var helt suverän och kl 15.45 kom det efterlängtade beskedet. Tack käre Jesus!!

Under dagen kollade grabbarna (55-71 år) in våra förarbeten och lastade massa material i trädgården. Regnet öste med ojämna mellanrum ner, men det lättade på kvällskvisten.

20180612: De skulle komma klockan 7 men 6.35 ringde det på dörren. Sen revs det hela dagen och däremellan byggde de syll runt huset.

De hade en rast och ett par korta fikastunder. Vad lever de på?? Gamla goa gubbar brukar man kalla de (so är i våran ålder…) De var 59-71 år och supertrevliga.

Ett sargat hus lämnades kl 18.30.

Det blev MYCKET skräp. Berth och Kate röjde hela dagen och körde till tippen tre gånger med Stens stora släpkärra. När Alva kom från förskolan hjälpte hon till, riktigt mycket och hon fick följa med till tippen och slänga också.

20180613: VILKEN DAG!

De började med att lyft av taket i sektioner och det gick fort! De la tre takdelar på varandra på vår parkering. Vi började genast att ta isår och sortera ut så brädorna blev rena till containern.

Han lyfte ner den största takbiten på gatan och då blev det extra bråttom att ta isär delarna. Containern kom så vi kunde lätt sortera och fylla den.

De två sista takbitarna la de ner i trädgården i väntan på att lyfta fram dem på gatan.

När allt tak var borta gjorde de sina förstärkningar, syll och järnbalkar. Christian kom och hälsade på med Sakarias och Abigail.

Klockan 16 började de lyfta på den första modulen. Spännande! Vid 17-tiden var vi färdiga med att ta isär alla takdelar.

Klockan 17.30 lyftes sista delen för dagen och vi andra tog hand om allt embalage. Tjena vad mycket plast och plank!

Det var riktigt roligt att komma upp i de nya rummen, nu kunde man ana.

Huset täcktes av presenning och vi fortsatte att städa lite till på ställningarna. Ganska mycket möra la vi oss i bubbelpollen och blev masserade. Presenningen fladdrade ganska mycket och isolering fanns det inte mycket av. Så det blev en livlig natt.

20180614: Idag sätts alla delarna på plats – och regnet ska komma kl 19.00….

En  del altan och en till kom senare

Det blev ju en härligt stor altan ju :^D

Och så det avslutande delen (innan taket), den mest spännande med alla fönster och en entredörr.

Dörren får komma å plats senare. Alla takdelar stod på tur och klockan 12.30 kunde kranbilen lämna platsen. Då hade han även lyft upp lite golv och andra tunga saker.

Många hjälpsamma som tog fikapaus. Vi körde två vändor till tippen med papp och plast och färgat trä.

Alva var jätteduktig på att samla spik och hjälpa både mamma och farmor att städa.

När arbetsdagen var slut (kl 19.00) var det dags för huset att få ”regnkläder” och då kom de första dropparna. Sen regnade det och blåste, 14 ms i byarna så presenningen höll inte så bra. Det blev lite kvällsjobb med att förstärka med en till.

20180615: Idag skulle det jobbas på att få så mycket av taket tätt som möjligt. Snickarna åkte hem vid lunch och hann få klart en del av taket så vi slapp presenning på den.

Fika klockan 9 med tårta som Elise bakat. Den smakade gott!!

Man kan städa trädgården hur många gånger som helst. Men det blev så rent så det gick att få ut trädgårdsmöblerna på baksidan igen. Berth och Björn satte upp läkten på det ena taket så det kan räkans som klart.

Sen la sig Berth på ”köksbänken” och funderade – på ventilation. Hur stort blir det egentligen? Tak och väggar, golv och el, vatten och avlopp. Det finns mycket som ska planeras och bestämmas.

20180616: Familjen Sjöberg kom strax före nio. Kusinerna hade roligt med varandra medan Berth diskuterade ventilation med Christian. Klockan 12 fikande vi och sedan åkte de hem.

Strax därefter kom Elin och Tom och hjälpte oss med snickeri och målning. Många lösa brädor fick en strykning samt söderväggen fick en.

Björn och Cathrine avslutningsstädade sin lägenhet.

Innan dagen var över fick Berth och Kate tagit bort vindsluckan i tvättstugan.

SÖNDAG: Lediga :^D

 

Vecka 25

20180618: Snickarna dök upp ca klockan 10. Idag kom Steve och Arne från Åtvidaberg samt två nya killar från Karlstad, Per och Keith. Vi startade med fika och sedan jobbade de hela dagen med att täta taket.

Det blev en hel del målat också. Söderväggen är klarmålad (2 ggr) och sedan hann alla vindskivsbrädor bli målade en gång innan regnet kom. En liten stund hjälpte Alva till.

Hålet i altanen blev lagat.

20180619: För en del blev det målning hela dagen, men det blev mycket målat också. Både södervägg, panelbrädor och limträbalkar.

Snickarna fortsatte att laga taket.

Berth förstärkte väggen i storarummet med en regel och sedan lagade han en del av hålen i väggarna, skönt!

20180620: Idag skulle taket slutföras men det gick inte. Det fullständigt öste ner hela dagen Och blåste halv storm.

Så det blev inomhusjobb i stället och ett av dem var att ”hänga upp” taket, dvs de fäste de gamla takstolarna i de nya så undertaket inte skulle falla ner. De stannade inne hela dagen och förstärkte takstolarna i varandra och skruvade små vinklar, även det för att förstärka.

Steve och Arne från Åtvidaberg lämnade oss och tackade för sig. ”De unga grabbarna från Karlstad tar över nu och slutför jobbet. Tack för oss, vi kommer tillbaka – och fikar…”

Inomhus nere, blev det lite mer lagning. Köket hallen och storarummet blev lagat och spacklat så nu är det bara lite kvar på stolpen i hallen, underbart! Sen städade vi, skönt!

20180621: Berth byggde midjan och takfoten på norrväggen, samt lagade klart stolpen i hallen inne.

Kate målade och städade

Snickarna började med att sätta upp stolparna inne.

Sen jobbade de resten av dagen med att slutföra tätningen av taket. När de var klara hade klockan hunnit bli 19.30. Det kändes riktigt gott att ha ett tätt takt utan presenning.

Alva hittade en hydda!! Ibland blåste presenningen upp sig utanför fönsterpartiet och då blev det som ett riktigt tält. Det var roligt. Dagen avslutades kl 22.00 då släpkärran var till bredden fylld med skräp.

Det behövdes mer städning så stor del av förmiddagen gick åt till städning. Två släpkärror lär det bli.

Berth byggde takfot och midja.

Kanske ser men lite av takfoten och midjan från denna vilkeln.

 

 


Björns rum förvandlas till flickrum

I slutet på mars gjorde Björn och Cathrine om Björns gamla rum till ett flickrum tillsammans med Skottish som kom och hjälpte till.

 

Den stora flyttaredagen

20180610: Stora flyttaredagen. Björn och Cathrine fick hjälp av Elin och Tom att tömma lägenheten på Bergkristallsgatan

En del av möbler och annat hamnade hos oss, i väntan på inflytt i Friggen.

 


Detaljer i det stora hela

20180419: Krister gjorde en jättefin fransk balkong av vårt gamla räcke på vinden. Så himla nöjd!